Water in cosmetica: toch best wel nuttig!
Volgens diverse experts is er wereldwijd een nieuwe trend aan het ontstaan: cosmetica waaraan geen water meer wordt toegevoegd.
Fabrikanten van waterloze cosmetica beweren dat cosmetica zonder water ‘beter is’ voor de huid. “Want” stellen ze ”, water is een drager van veel ingrediënten en gaat ten koste van de concentratie van andere ingrediënten. Wanneer je water toevoegt, heb je ook een emulgator nodig en emulgatoren kunnen irriterend of huidbarrière verstorend zijn. Bovendien past het gebruik van water niet in het moderne concept van duurzaamheid waarbij zuinig moet worden omgesprongen met natuurlijke bronnen als grondstof”.
Is cosmetica zonder (toegevoegd) water inderdaad beter? Neen maar het is ook niet slechter zou je kunnen besluiten op basis van verschillende artikels omtrent het topic. Toch moet je daar een bedenking bij maken. Plantaardige oliën of vetten zoals jojoba olie, macadamia olie of argan olie, zijn op zich inderdaad best goede huidverzorgers maar ze zijn niet ‘compleet’. En om een product compleet te maken kan je niet zonder water.
Naast de huid voeden moet een goed product de huid ook beschermen. De natuurlijke beschermingslaag van de huid bestaat niet enkel uit vetstoffen, maar ook uit water en wateroplosbare stoffen. De gebruikelijke vakterm hiervoor is NMF, de afkorting voor “Natural Moisturizing Factor”. Het zijn die 'factoren’' die de huid vochtig houden en maken dat ze niet uitdroogt en rimpelig wordt. Ze komen van nature voor in onze huid en wanneer deze stoffen in een product ontbreken kan dat de huidbalans en de gezondheid van de huid verstoren. We hebben het hier dan niet alleen over water zelf maar ook en vooral over wateroplosbare stoffen zoals hyaluronzuur, ureum, glycerine en lactic acid.
Zelfs al zou het dus zo zijn dat het toevoegen van water ten koste gaat van de concentratie aan bepaalde werkzame (vetoplosbare) ingrediënten, dan gaat het niet toevoegen van water ten koste van essentiële wateroplosbare ingrediënten. Bovendien zijn veel krachtige anti-aging ingrediënten zoals ascorbinezuur, salicylzuur en niacinamide bij de kleinste concentraties al werkzaam (2% tot 5%). In het geval van retinol (vit.A) bijvoorbeeld is 0,1% al genoeg. Het betekent dat huidverzorgingsproducten mét water, afhankelijk van de huidconditie, effectiever zullen zijn dan waterloze huidverzorgingsproducten.
Het klopt inderdaad dat wanneer je vet en water wil mengen, je een emulgator nodig hebt. Die hoeft echter niet per definitie schadelijk te zijn. Er is keuze genoeg uit gezonde, natuurlijke emulgatoren, die zelfs een bijdrage leveren qua huidverzorging. Lecithine is er daar één van.
Het vermoeden rijst dan ook dat ‘watervrije huidverzorging’ vooral marketing is, waarbij men volop op de kar van duurzaamheid en zuinigheid met natuurlijke bronnen springt. Dat is uiteraard lovenswaardig maar hierbij kan in de eerste plaats het productieproces worden bekeken. Voor de producten waarbij water noodzakelijk is om resultaten te behalen, zal dit gewoon blijven bestaan. Duurzamer zullen we inderdaad moeten worden, maar dat geldt voor alles, niet alleen voor water.
Copyright: DR. BAUMANN COSMETIC