Lecithine - vaak over het hoofd gezien maar zeker waardevol!

Wie ooit al eens zelf mayonaise heeft gemaakt kent de werking van lecithine. Want er zit veel lecithine in eigeel – ongeveer 10%. Eigeel is zelfs de bron, waaruit lecithine zijn naam heeft gekregen. “Lekithos” is de naam van eigeel in het Grieks.

Lecithine is in eerste instantie een emulgator die in staat is vocht aan vet te binden en dat is precies wat er gebeurt als je mayonaise maakt.

Chemisch gezien verwijst lecithine naar verbindingen die fosfatidylcholines heten. Dat zijn stoffen waarbij vetzuren, glycerine, fosforzuur en choline (fosfolipids) aan elkaar zijn verbonden. Ze zijn betrokken bij het vormen van het celmembraan in dierlijke en plantaardige organismen en zijn daarom heel belangrijk. De unieke eigenschappen van lecithine zijn te verklaren door het feit dat het twee uiteinden heeft – een polaire, dat veel affiniteit heeft met water en een apolaire, dat veel affiniteit met vet heeft. Hierdoor kan lecithine water en vet aan elkaar binden. In huidverzorgingsproducten wordt lecithine ingezet om water met olie (of vet) te vermengen tot een gladde crème.

Lecithine is ook een verzachtend ingrediënt. Het heeft de capaciteit om de huid zacht te maken en te kalmeren. Lecithine vormt een niet afsluitend laagje dat de huid nog wel laat ademen en, aangezien het water bindt, extra water in dat laagje vasthoudt.  Daardoor droogt deze niet uit en blijft mooi soepel en gehydrateerd. Deze eigenschap maakt lecithine een uitstekend ingrediënt om toe te voegen aan herstellende crèmes of voor producten voor de rijpere, droge of overbelaste huid. In die zin werkt lecithine huidtalgaanvullend. 

Lecithine kan ook een ondersteunende rol spelen bij de behandeling van acne. Door zijn emulgerende werking houdt het de huidtalg soepel, waardoor er minder talgklierverstoppingen zijn. Daardoor kan de huidtalg beter afvloeien en zullen er minder ontstekingen zijn.

Lecithine zorgt er ook voor dat andere werkstoffen en vocht, kunnen worden opgenomen. In waterige oplossing kunnen de fosfolipiden van lecithine liposomen vormen, een bolvormige structuur waarin de acylketens zich binnenin bevinden en niet aan de waterige fase worden blootgesteld. Liposomen zijn als geen ander in staat om werkstoffen en vocht de huid in te sluizen. Lees daarover de blogs “Transport van vitamines door liposomen” en “Wat werkt het beste: de hydraterende crème of het liposomenserum?” 

Belangrijk hierbij is wel dat lecithine alleen niet voldoende is om werkstoffen de huid in te sluizen. Om dit te bewerkstelligen heeft men penetrerende liposomen nodig. En dat zijn liposomen met een hoge concentratie essentiële vetzuren. Vroeger kon men ze op de verpakking herkennen als: "Lecithine (and) water (and) alcohol" of "Lecithine (and) water (and) ethanol". Aangezien de wetgeving hieromtrent een tijd geleden werd aangepast en de ingrediënten los van elkaar vermeld moeten worden, weet je vandaag als consument niet of je product de juiste liposomen bevat. Dat vraag je dus best even na bij de fabrikant of de verdeler.

Conclusie: lecithine mag dan een beetje de vaak vergeten underdog zijn wanneer het gaat om cosmetische ingrediënten maar het heeft een bewezen nut in huidverzorging.

 

Copyright DR. BAUMANN COSMETIC


Literatuur:

The Derm Review. Lecithin - 2018

Control of Skin Humidity with Liposomes, 1991, J. Röding en M. Ghyezy.

Populaire posts van deze blog

De nieuwste hype in cosmeticaland: Bijengif!

Propylene en Butylene Glycol, wat is het verschil?

Pro's en Con's van EDTA