Paardenkastanje als probaat anti-aging ingrediënt

Waar we in 2013 nog schreven dat paardenkastanje extract (Horse Chestnut) een anti-aging werking ‘zou kunnen hebben’, is de wetenschappelijke consensus vandaag dat dit inderdaad zo is (1). Paardenkastanje extract verliest daardoor zijn “heksenkeuken” imago en doet zijn intrede in de ingrediëntenlijst van de meer serieuze producenten van huidverzorging. 

Paardenkastanje zorgt voor een ‘frisse’ huid en werkt tegen couperose 

Vanuit een (kruiden)geneeskundig oogpunt wordt paardenkastanje-extract al lang gebruikt om een slechte doorbloeding te verbeteren. Het extract wordt meestal ingenomen, maar studies hebben ook aangetoond dat de actuele toepassing van gels die paardenkastanje-extract bevatten, kan helpen bij spataderen, flebitis en post-trombotisch syndroom (2). 

Wanneer het aankomt op huidverzorging, zorgt paardenkastanje-extract voor een betere doorbloeding van de huid en voor gezondere capillaire haarvaatjes waardoor het ontstaan van couperose (fijne gesprongen adertjes in het gelaat) wordt tegengegaan. 

Paardenkastanje zorgt voor een stevigere huid en minder rimpels 

Paardenkastanje bevat hoge concentraties “escin”, een stof die de afbraak van hyaluronzuur en elastine remt. 

Hyaluronzuur heeft als belangrijkste eigenschap dat het water vasthoudt. En niet zomaar een beetje water maar tot duizend maal het eigen volume. Op die manier draagt het niet alleen bij tot de soepelheid van gewrichten en kraakbeen maar ook tot de veerkracht en souplesse van de huid. 

Op de huid zorgt hyaluronzuur voor een verbetering van de huidtalg door zijn vochtvasthoudende eigenschappen. Door het aanwezige vocht in de huidtalg vast te houden maar ook door vocht, aanwezig in de lucht, aan te trekken. Op die manier zorgt het voor een betere huidbarrière waardoor vocht ook in de huid langer vastgehouden wordt en dat zorgt weer voor een zachte, gladde huid.

De aanwezigheid van hyaluronzuur in de huid neemt af met het vorderen van de leeftijd en dit leidt mede tot huidveroudering. De huid houdt minder goed vocht vast, ze wordt dunner en minder soepel en er ontstaan rimpels. Het ligt dan ook voor de hand dat de extra aanvoer van hyaluronzuur een belangrijk wapen kan zijn in de strijd tegen huidveroudering. En daar wringt nu net het schoentje. In tegenstelling tot wat veel producenten van cosmetica beweren, is het namelijk niet zo eenvoudig om hyaluronzuur in de huid te smeren. Hyaluronzuur moleculen zoals ze terug te vinden zijn in cosmetische gels of crèmes, zijn immers veel te groot om de huid te kunnen penetreren (3). 

Om hyaluronzuur met een crème in de huid te krijgen moeten de hyaluronzuurkettingen dan ook bewerkt worden zodanig dat ze uit elkaar vallen in kleinere stukjes. Die “stukjes” kunnen dan wel de huid penetreren maar verliezen dusdanig veel van hun vochtvasthoudende werking dat ze niet echt veel meer doen. Een maat voor niks dus. 

Vandaar dat wetenschappers en cosmeticaproducenten zich meer en meer richten op werkstoffen die de productie van hyaluronzuur door het lichaam zelf gaan stimuleren of op ingrediënten die de afbraak van het aanwezige hyaluronzuur gaan remmen. Wat dit laatste betreft boekt men met paardenkastanje-extract, door de hoge concentratie aan escin, goede resultaten (4) (1). 

Overigens is er wel één manier om hyaluronzuur de huid in te sluizen. Met name meervoudige liposomen (onverzadigde, penetrerende liposomen) zijn hiertoe in staat. Liposomen zijn echter kostbaar en het gebruik ervan in huidverzorgingsproducten legt een aantal eisen op (product vrij van allergiserende ingrediënten zoals o.a parfums en conserveringsmiddelen) waar de meeste fabrikanten niet aan willen voldoen. Hoe liposomen precies werken kan je nalezen in de blogs die we hierover schreven (5) (6).

Conclusie

Op basis van het onderzoek kunnen we stellen dat de claims rond paardenkastanje-extract terecht zijn. Paardenkastanje-extract kan zeker, als extra anti-aging component, bijdragen aan een mooier huidbeeld. Vooral in producten die geen gebruik maken van liposomen om de huid maximaal te hydrateren, zijn ze een meerwaarde. 

 

Copyright DR. BAUMANN COSMETIC


Literatuur:

  1. Escin: a review of its anti-edematous, anti-inflammatory, and venotonic properties, 2019 
  2. Three treatments for chronic venous insufficiency: escin, hydroxyethylrutoside, and Daflon.
  3. Hyaluronic acid – a legendary agent. Kosmetische Praxis 2008 (4). Dr. Hans Lautenschläger.
  4. Horse chestnut – Aesculus hippocastanum: potential applications in cosmetic skin-care products, 1999
  5. Wat werkt het beste? De hydraterende crème of het liposomenserum?
  6. Enkel met penetrerende liposomen kan de huid optimaal gehydrateerd worden.