"Wonder"serums op basis van sodium silicate!


Het komt met de regelmaat van een klok voorbij op mijn FaceBook pagina. Een filmpje waarin een Aziatische oudere dame, met stevige wallen onder de ogen, dankzij een wondermiddeltje dat ze opsmeert, in 30 seconden een superstrakke, stralende oogopslag krijgt. Wat er precies in het product zit, dat krijgen we natuurlijk niet te horen. Wél waar we het, zonder verzendkosten, online kunnen bestellen. 
In eerste instantie denk je natuurlijk aan trucage - er kan tegenwoordig veel met fotoshop en video-editing software - maar nee, het verhaal blijkt écht te kloppen. Dus, op zoek naar het ingrediënt wat in staat is om de huid, in no-time, spectaculair te verbeteren. 
Een uurtje googlen leverde “sodium silicate” op, ook wel ‘waterglas’ genoemd. Sodium silicate is een lijmachtige stof en legt een uniforme film over de huid. Terwijl die film opdroogt, trekt hij de huid strak en vult eventuele oneffenheden op. Zo krijg je dus een strak en glad resultaat. We konden op het internet een patentaanvraag vinden voor een antirimpelserum op basis van sodium silicate waar bovenstaand mechanisme in wordt beschreven (1). 
Huidverbetering kunnen we dit natuurlijk niet noemen. Het is gewoon een fysisch principe en absoluut tijdelijk. Na een paar uur ligt je huid immers opnieuw in de kreukels. Maar, voor een feestje of speciale gelegenheid klinkt het wel goed, toch? 
Wel, volgens een artikel gepubliceerd in het ‘Journal of Contact Dermatitis’, toch niet echt. Vanaf een concentratie boven de 6% kan sodium silicate de huid irriteren en bovendien heeft het een zeer hoog allergiepotentieel (2).
Sodium silicate kan men trouwens ook terug vinden in producten bedoeld om vloeren, muren en bloempotten waterdicht te maken. Het heeft dan ook sterk afsluitende eigenschappen die misschien prima zijn voor je keldervloer maar de huid zeker niet ten goede komen.
Laat je ook niet verleiden door eventuele goede of werkzame ingrediënten die in dergelijke producten aanwezig zijn. Die dienen eigenlijk alleen maar om de exorbitante prijzen te verantwoorden want door het sodium silicate zullen ze niet in de huid kunnen dringen om daar hun werk te doen. 
Besluit: Dit soort “wonderserums” doen je huid meer kwaad dan goed en werken huidveroudering zelfs in de hand. Ze horen dan ook niet thuis in een gezonde anti-aging aanpak.  


Bronnen en literatuur:

1.    Antiwrinkle cosmetic composition Patent application


Populaire posts van deze blog

De nieuwste hype in cosmeticaland: Bijengif!

Propylene en Butylene Glycol, wat is het verschil?

Pro's en Con's van EDTA