Heeft u al een antipollutie crème?

Het aanbod van huidverzorgingsproducten heeft er sinds kort een nieuwe telg bij: Producten die specifiek beschermen tegen luchtverontreiniging want die zou leiden tot allerlei huidproblemen, het collageen aantasten en op die manier zorgen voor vroegtijdige huidveroudering.

In het vakblad “Aestetics” somt Dr. Jane Leonard op wat we hier onder pollutie mogen verstaan (1):

1. Oxidatieve stress en vrije radicalen
UV-straling zorgt voor de vorming van vrije radicalen in de huid. Die vrije radicalen gaan zich hechten aan de celmembranen en aan het DNA in de celkern en richten zo behoorlijke schade aan. Daarnaast activeert UV-straling ook het enzym collagenase, een enzym dat verantwoordelijk is voor de afbraak van collageen en elastine in de huid.

2.Chemische vervuiling
Vooral stedelijke lucht bevat piepkleine deeltjes vervuilende chemicaliën. Die deeltjes zijn zo klein dat ze niet alleen een chemisch toxische film op de huid leggen maar zelfs in staat zijn de huid te penetreren en zo het DNA van de levende huidcellen te beschadigen. De cellen zijn daardoor niet meer in staat om zichzelf te repareren of te vermenigvuldigen (replicatieve senescentie).

3. Ozon
Ozon vinden we terug in de stratosfeer en de troposfeer maar ook, in kleinere concentraties, in de ons omringende lucht, als een bijproduct van menselijke activiteit. Troposferische ozon is een mix van zonlicht en chemicaliën die uitgestoten worden door onder andere auto's en fabrieken. De effecten op de huid zijn dezelfde als hierboven beschreven.

Maar goed dus dat de cosmetica-industrie hier een oplossing voor gevonden heeft. Of… toch niet? Ik kan me namelijk suf googlen maar ik vind nergens ook maar iets over specifieke antipollutie ingrediënten en ook van de INCI-lijsten van antipollutie crèmes word ik niet wijzer. Wordt de consument hier dan bij de neus genomen? Ja en neen. Het is meer een verhaal van oude wijn in nieuwe zakken.  Er zijn en er waren, wel degelijk producten die ons beschermen tegen luchtvervuiling. Het feit dat die nu “antipollutie crèmes” genoemd worden heeft meer iets te maken met marketing dan met een nieuwe revolutionaire oplossing. 

Het komt er eigenlijk op neer dat elk kwalitatief huidverzorgingsproduct, met voldoende anti-oxidanten en voldoende huidbarrière herstellende stoffen, onze huid ook zal beschermen tegen luchtvervuiling, zeker in combinatie met een dagelijkse, milde reiniging van de huid.

Vitamines (E, C) en antioxidanten beschermen onze huid tegen oxidatieve stress en vrije radicalen (2). Dit doen ze door de ontstane vrije radicalen te neutraliseren voor ze schade kunnen toebrengen. Vitamine A (2) speelt dan weer een cruciale rol bij de aanmaak van collageen en elastine en stimuleert de celvernieuwing, zodanig dat eventueel opgelopen schade wordt teniet gedaan.

De natuurlijke beschermlaag van de huid bestaat uit cholesterol, squaleen, triglycerides, fosfolipiden, vrije vetzuren, wassen en wasesters. Het is deze beschermlaag die ervoor moet zorgen dat chemische vervuiling en ozonvervuiling geen kans maken om überhaupt de huid te penetreren (3). Een kwalitatief goede huidverzorging zou deze ingrediënten sowieso moeten bevatten. 

Bevat je huidverzorgingsproduct bovenstaande ingrediënten? Dan draagt het misschien niet de benaming “antipollutie” maar dan is het dat wel. Heb je een “antipollutie” crème die bovenstaande ingrediënten niet bevat? Dan is hij zijn benaming niet waard en zoek je beter een ander product. 

Bronnen:

Populaire posts van deze blog

De nieuwste hype in cosmeticaland: Bijengif!

Propylene en Butylene Glycol, wat is het verschil?

Pro's en Con's van EDTA