Havermout is lekker maar doet het ook iets voor je huid?
Havermout wordt al eeuwen gebruikt bij kwalen zoals zwemmerseczeem, waterpokken, insectenbeten, jeuk, eczeem, droge huid, allergische reacties, ichtyosis, zonnebrand en huidirritatie.
Er is inmiddels een hoop onderzoek gedaan naar havermout in huidverzorging. Havermout kan inderdaad de huid beschermen en huidirritatie en jeuk verlichten. Het heeft ook een gunstige invloed bij eczeem en psoriasis en heeft in het algemeen een gunstige invloed op de huid (1).
Er is inmiddels een hoop onderzoek gedaan naar havermout in huidverzorging. Havermout kan inderdaad de huid beschermen en huidirritatie en jeuk verlichten. Het heeft ook een gunstige invloed bij eczeem en psoriasis en heeft in het algemeen een gunstige invloed op de huid (1).
Havermout (Avena Sativa) is opgebouwd uit verschillende stoffen, die allemaal een verschillend effect kunnen hebben op de huid (2):
- Koolhydraten en eiwitten uit havermout kunnen zich binden op de huid en op die manier zorgen voor een beschermend laagje waardoor de huid minder water verliest.
- De vetten uit havermout (Avena Sativa Kernel Oil) versterken en voeden de huid (2).
- De vezels in havermout en dan met name beta-glucan (glucose polysacharides), helpen de huid vocht aan te trekken en ook vast te houden. Op die manier zorgen ze voor voldoende vocht in en op de huid. Iets waar mensen met een droge huid en mensen met eczeem moeite mee hebben (4).
- Een ander belangrijk stofje is avenathramide, een heel krachtig antioxidant, behorende tot de groep van polyphenolen en die beschermen onze huid dan weer tegen vroegtijdige huidveroudering.
- Verder bevat het gramine, een alkaloïde met kalmerende eigenschappen, vitaminen (A, betacaroteen, B en E) en flavonoïden: stofjes met eveneens een huidkalmerende werking (2).
De gunstige werking van havermout op de huid is bewezen en daar speelt de cosmetica industrie op in door allerlei crèmes, reinigers, shampoo’s en andere verzorgingsproducten aan te bieden waar havermout in verwerkt zit.
In cosmetica wordt gebruik gemaakt van extracties uit havermout. De vraag die je je dus moet stellen is aan welke eisen deze extracten en de crème waar ze inzitten, moeten voldoen om werkzaam te zijn. In 2012 waren onderzoekers hierover nog formeel: “Although some promising results citing the use of oatmeal to treat numerous dermatologic conditions have been found, the complete efficacy of oatmeal has not been sufficiently explored.” (3)
Bij werkzaamheid denken we bijvoorbeeld spontaan aan de werkzame concentraties van bovengenoemde stoffen. Hoeveel havermout moet je in een crème stoppen om überhaupt een gunstig effect te hebben? Het antwoord hierop vinden we (voorlopig) niet terug in de wetenschappelijke literatuur.
Voor alle stoffen hierboven beschreven zijn er eigenlijk een hele hoop alternatieven waarvan de werkzaamheid wel duidelijk omschreven en vastgesteld is. Als je kijkt naar de vetzuurverdeling van havermout, zijn er plantaardige oliën zoals jojobaolie, sheabutter en zelfs palmkernolie, die beter scoren.
Hyaluronzuur, D-panthenol, ureum en sorbitol zijn gekende ingrediënten met uitstekende resultaten wanneer het gaat om het aantrekken en vasthouden van vocht. Vitamine E en C zijn krachtigere anti-oxidanten dan polyphenolen en aloe vera extract of kamille zijn uitstekend in staat om een geïrriteerde huid te kalmeren.
Dat havermout werkt is dus inderdaad bewezen. Dat het dat ook in een crème doeltreffend doet, is nog niet bewezen en dat er qua huidverzorging betere alternatieven zijn staat vast.
Copyright DR. BAUMANN Cosmetic
Bronnen: