Is cacao een effectieve huidverzorger?
Cacao wordt al ruim
4000 jaar geteeld voor diverse culinaire, medicinale en ceremoniële doeleinden.
Het smaakt goed, het ruikt goed en het heeft toch een beetje een ‘luxe’ aura.
Denk maar aan de beroemde Belgische chocolatiers zoals Neuhaus of Godiva.
Ook in huidverzorging
komen we steeds vaker ‘cacao’ tegen. Cacaopoeder krijgt in huidverzorging fantastische
celbeschermende eigenschappen toegedicht, het zit immers propvol antioxidanten.
Verder zou het een probaat middel tegen cellulite zijn. Daarnaast beweren
verschillende bronnen dat cacaoboter, het vet gewonnen uit de cacaobonen, zeer
effectief zou zijn ter preventie en genezing van zwangerschapsstriemen (striae).
Bodylotions op
basis van cacaobonen waren een paar jaar geleden een echte hype bij iedereen
die zwanger werd of het net geweest was. Zelfs in die mate dat men het vanuit
wetenschappelijke kringen nodig vond om die claim te gaan onderzoeken (1). Bij
een studie, uitgevoerd aan het American
University of Beirut Medical Center in Libanon in 2008, werd er aan 175 vrouwen, zwanger in hun
eerste trimester, gevraagd om dagelijks een lotion aan te brengen op de dijen,
de buik en de borsten. 91 vrouwen kregen een lotion op basis van cacaoboter. 84
vrouwen kregen een placebo te smeren. Resultaat: er was geen verschil in het
ontstaan van zwangerschapsstriemen tussen de 2 groepen (45.1% versus 48.8%). Er werd ook geen verschil
vastgesteld voor wat betreft de ernst van de striae. We kunnen dus concluderen
dat de claim niet klopt en dat lotions op basis van cacaoboter, zwangerschapsstriemen
niet beter of slechter voorkomen dan andere producten.
Hoe zit het dan met de
anti-oxidatieve werking van cacao? Wel, cacao bevat inderdaad veel
antioxidanten, vooral polyfenolen en dan met name resveratrol, dat we ook terug
vinden in groene thee en rode wijn (2).
Resveratrol is een
natuurlijke verbinding die in planten ontstaat als reactie op
schimmelinfecties, beschadiging, stress en UV-straling. Als anti-oxidant kan
resveratrol inderdaad onze huid beschermen en verbeteren door UV-schade tegen
te gaan. Verschillende
wetenschappelijke onderzoeken tonen aan dat op de huid aangebracht resveratrol
wel degelijk een huidbeschermende en huidverbeterende functie kan hebben. Dit
blijkt o.a. uit een artikel in de “International Journal of Pharmaceutical
Sciences Review and Research” (3) . Maar – en hier schuilt de adder onder
het gras – het gaat hier om onderzoeken ‘in vitro’ of op proefmuizen. Er is
geen enkel wetenschappelijk onderzoek wat het effect van resveratrol,
aangebracht op de menselijke huid, aantoont. En als er toch een effect
zou zijn, is er nog een kink in de kabel. De dagelijks benodigde dosis
resveratrol zou zodanig hoog zijn dat ze quasi niet in een standaard
cosmeticapotje past. Alhoewel niet helemaal onterecht moeten we deze claim dus
ook met een korrel zout nemen.
En de
anti-cellulite werking dan? Daarvoor zouden vooral de stoffen cafeïne en
theobromine verantwoordelijk zijn. Beide stoffen hebben eenzelfde werking, nl.
vet verbranden. Ze komen in redelijke concentraties voor in cacaobonen. Divers onafhankelijk
onderzoek ondersteunt die claim ook. Cafeïne en theobromine werken inderdaad
sterk vetverbrandend. Alleen doen ze
dit eerder indirect. Ze worden in de lever omgezet in “paraxanthine” en het is
deze stof die vetten gaat afbreken. Niet de cafeïne zelf. Zonder de lever dus
geen vetverbranding. Ook al zou het theoretisch kunnen dat er sporen van cafeïne via de huid
in de bloedbaan worden opgenomen om dan vervolgens langs de lever te passeren, het eten
van een goed stuk chocolade is uiteraard vele malen doeltreffender.
Samenvattend kunnen we dus stellen dat cacao niet echt de effectieve huidverzorger
is die de cosmetica-industrie ons voorschotelt. Neemt niet weg dat cacao in huidverzorging wel degelijk een rol kan
spelen. Zij het dan vooral via wat tussen onze oren zit dan wat we op de huid
smeren. Denk maar aan het happy gevoel na een chocolademassage of de
relaxerende werking van een cacaomasker. Chocolade en zelfs de geur ervan kan
immers wel ons humeur beïnvloeden. Cacao bevat namelijk anandamide, een stof die de productie van endorfines in
onze hersenen stimuleert waardoor we ons goed voelen.
Daarnaast bevat cacao ook
allerlei mineralen, onder andere zink en selenium, waar onze huid wel iets mee
kan (4). Zowel zink als selenium spelen een belangrijke rol in het (huid)cel
metabolisme en zorgen voor gezonde cellen. Of wat in cacao aan mineralen zit,
bovendien nog eens verdund in een crème, voldoende is om enig effect te hebben,
daar is nooit onderzoek naar gedaan.
Producten met cacao doen dus
waarschijnlijk niet wat ze beloven maar het kan zeker geen kwaad, zolang we er
ons maar goed bij voelen.
Copyright: DR. BAUMANN COSMETIC
Bronnen en literatuur