Is cacao een effectieve huidverzorger?

Cacao wordt al ruim 4000 jaar geteeld voor diverse culinaire, medicinale en ceremoniële doeleinden. Het smaakt goed, het ruikt goed en het heeft toch een beetje een ‘luxe’ aura. Denk maar aan de beroemde Belgische chocolatiers zoals Neuhaus of Godiva.

Ook in huidverzorging komen we steeds vaker ‘cacao’ tegen. Cacaopoeder krijgt in huidverzorging fantastische celbeschermende eigenschappen toegedicht, het zit immers propvol antioxidanten. Verder zou het een probaat middel tegen cellulite zijn. Daarnaast beweren verschillende bronnen dat cacaoboter, het vet gewonnen uit de cacaobonen, zeer effectief zou zijn ter preventie en genezing van zwangerschapsstriemen (striae).

Bodylotions op basis van cacaobonen waren een paar jaar geleden een echte hype bij iedereen die zwanger werd of het net geweest was. Zelfs in die mate dat men het vanuit wetenschappelijke kringen nodig vond om die claim te gaan onderzoeken (1). Bij een studie, uitgevoerd aan het American University of Beirut Medical Center in Libanon in 2008, werd er aan 175 vrouwen, zwanger in hun eerste trimester, gevraagd om dagelijks een lotion aan te brengen op de dijen, de buik en de borsten. 91 vrouwen kregen een lotion op basis van cacaoboter. 84 vrouwen kregen een placebo te smeren. Resultaat: er was geen verschil in het ontstaan van zwangerschapsstriemen tussen de 2 groepen (45.1% versus 48.8%). Er werd ook geen verschil vastgesteld voor wat betreft de ernst van de striae. We kunnen dus concluderen dat de claim niet klopt en dat lotions op basis van cacaoboter, zwangerschapsstriemen niet beter of slechter voorkomen dan andere producten.

Hoe zit het dan met de anti-oxidatieve werking van cacao? Wel, cacao bevat inderdaad veel antioxidanten, vooral polyfenolen en dan met name resveratrol, dat we ook terug vinden in groene thee en rode wijn (2). 

Resveratrol is een natuurlijke verbinding die in planten ontstaat als reactie op schimmelinfecties, beschadiging, stress en UV-straling. Als anti-oxidant kan resveratrol inderdaad onze huid beschermen en verbeteren door UV-schade tegen te gaan. Verschillende wetenschappelijke onderzoeken tonen aan dat op de huid aangebracht resveratrol wel degelijk een huidbeschermende en huidverbeterende functie kan hebben. Dit blijkt o.a. uit een artikel in de “International Journal of Pharmaceutical Sciences Review and Research” (3) . Maar – en hier schuilt de adder onder het gras – het gaat hier om onderzoeken ‘in vitro’ of op proefmuizen. Er is geen enkel wetenschappelijk onderzoek wat het effect van resveratrol, aangebracht op de menselijke huid, aantoont.  En als er toch een effect zou zijn, is er nog een kink in de kabel. De dagelijks benodigde dosis resveratrol zou zodanig hoog zijn dat ze quasi niet in een standaard cosmeticapotje past. Alhoewel niet helemaal onterecht moeten we deze claim dus ook met een korrel zout nemen. 

En de anti-cellulite werking dan? Daarvoor zouden vooral de stoffen cafeïne en theobromine verantwoordelijk zijn. Beide stoffen hebben eenzelfde werking, nl. vet verbranden. Ze komen in redelijke concentraties voor in cacaobonen. Divers onafhankelijk onderzoek ondersteunt die claim ook. Cafeïne en theobromine werken inderdaad sterk vetverbrandend. Alleen doen ze dit eerder indirect. Ze worden in de lever omgezet in “paraxanthine” en het is deze stof die vetten gaat afbreken. Niet de cafeïne zelf. Zonder de lever dus geen vetverbranding. Ook al zou het theoretisch kunnen dat er sporen van cafeïne via de huid in de bloedbaan worden opgenomen om dan vervolgens langs de lever te passeren, het eten van een goed stuk chocolade is uiteraard vele malen doeltreffender. 

Samenvattend kunnen we dus stellen dat cacao niet echt de effectieve huidverzorger is die de cosmetica-industrie ons voorschotelt. Neemt niet weg dat cacao in huidverzorging wel degelijk een rol kan spelen. Zij het dan vooral via wat tussen onze oren zit dan wat we op de huid smeren. Denk maar aan het happy gevoel na een chocolademassage of de relaxerende werking van een cacaomasker. Chocolade en zelfs de geur ervan kan immers wel ons humeur beïnvloeden. Cacao  bevat namelijk anandamide,  een stof die de productie van endorfines in onze hersenen stimuleert waardoor we ons goed voelen. 

Daarnaast bevat cacao ook allerlei mineralen, onder andere zink en selenium, waar onze huid wel iets mee kan (4). Zowel zink als selenium spelen een belangrijke rol in het (huid)cel metabolisme en zorgen voor gezonde cellen. Of wat in cacao aan mineralen zit, bovendien nog eens verdund in een crème, voldoende is om enig effect te hebben, daar is nooit onderzoek naar gedaan.

Producten met cacao doen dus waarschijnlijk niet wat ze beloven maar het kan zeker geen kwaad, zolang we er ons maar goed bij voelen.




Bronnen en literatuur