Vitamine B12 crèmes voor de behandeling van atopische dermatitis (eczeem) en psoriasis

Hoewel atopische dermatitis (eczeem) en psoriasis niet hetzelfde zijn, zijn het allebei chronische huidaandoeningen waarbij delen van de huid ontstoken raken en zich ontwikkelen tot ruwe, rode droge plekken. De aandoeningen gaan gepaard met vaak ernstige jeuk waardoor de patiënt gaat krabben en het huidbeeld nog gaat verslechteren. 

De behandeling van psoriasis en eczeem is al tijden een uitdaging en een bron voor continu onderzoek. Omdat men nog steeds niet precies weet wat nu de juiste oorzaak is van eczeem en psoriasis, bestaat er ook nog geen behandeling die het probleem bij de wortel aanpakt. 

Behandelingen tot op heden zijn er dan ook op gericht om de huid zo goed mogelijk te verzorgen met vette crèmes, uitlokkende prikkels te vermijden en de jeuk te onderdrukken. Wanneer men de jeuk kan wegnemen heeft de patiënt een meer comfortabel huidgevoel en gaat hij/zij minder krabben waardoor het huidbeeld aanzienlijk kan verbeteren. Soms is echter de remedie erger dan de kwaal. Het is dan ook een wetenschappelijke zoektocht naar een behandeling die effectief is en tegelijkertijd algemeen goed verdragen wordt. 

Eén van de nieuwere richtingen die het onderzoek uitgaat, is het inzetten van vitamine B12 (cobalamine) in crèmes die op de huid worden aangebracht. Bij eczeem- en psoriasispatiënten is het niveau van nitraatoxide in de huid abnormaal hoog en dat veroorzaakt de jeuk (1). Vitamine B12 heeft een regulerende werking op het nitraatoxide gehalte in het organisme en kan het niveau ervan doen dalen (2). De vraag of topisch aangebrachte vitamine B12 werkt tegen de jeuk die eczeem- en psoriasispatiënten ervaren ligt dan ook voor de hand. 

De meest opvallende en uitgebreide studie in dit kader werd uitgevoerd in 2004, aan de Universiteit van Bochum (3). Bij het onderzoek waren 48 patiënten betrokken. Gedurende acht weken kreeg elke patiënt tweemaal per dag (’s ochtends en ’s avonds) een crème met vitamine B12 op één kant van zijn lichaam gesmeerd. De andere kant van het lichaam werd behandeld met een placebo preparaat. 

Het onderzoek toonde een belangrijke verbetering van de met vitamine B12 behandelde zones, t.o.v. de met een placebo behandelde huidgebieden. Bovendien bleek de crème met vitamine B12 door alle deelnemers goed verdragen. 

Aan dezelfde Universiteit werd drie jaar eerder een onderzoek uitgevoerd naar de effectiviteit van vitamine B12, in combinatie met avocado-olie, bij de behandeling van psoriasis (4). De testgroep bestond uit dertien patiënten, duur van de behandeling was twaalf weken. Ook hier werd een duidelijke verbetering van het huidbeeld opgetekend. De conclusie van het onderzoek was dat vitamine B12, samen met avocado-olie een belangrijk potentieel heeft voor de langetermijnbehandeling van psoriasis: “The results of this clinical trial provide evidence that the recently developed vitamin B(12) cream containing avocado oil has considerable potential as a well-tolerated, long-term topical therapy of psoriasis.” Bij het onderzoek werd gekozen voor avocado-olie voor het versterken van de huidbarrière. In principe is elke natuurlijke olie geschikt, waarbij de voorkeur uitgaat naar een olie met een hoog gehalte aan essentiële vetzuren zoals teunisbloemolie of jojobaolie (5), of meteen het allerbeste: 100% huideigen verzorgende stoffen. 

Uit het onderzoek ter zake kunnen we dus besluiten dat crèmes met vitamine B12 wel degelijk zinvol zijn bij de verzorging van de psoriasis- en eczeemhuid. Ze werken niet onmiddellijk op het eczeem of de psoriasis zelf maar zorgen er wel voor dat de jeuk vermindert, waardoor de krabreflex ook afneemt en het algemeen huidbeeld aanzienlijk verbetert. En nog belangrijk: Vitamine B12 is een lichaamseigen ingrediënt en kan dus zonder problemen worden ingezet. Bijwerkingen en neveneffecten zijn niet te verwachten. 

In crèmes wordt vitamine B12 (cobalamine) verwerkt in zijn stabiele vorm, “cyanocobalamine”. Het is ook onder die benaming dat het kan terug gevonden worden in de INCI-lijst. Eens opgenomen door de huid wordt cyanocobalamine door huidenzymen omgezet in werkzame vitamine B12. De kleur van cyanocobalamine is van nature bordeauxrood. Verwerkt in een crème geeft het een typische roze kleur aan het product die echter verdwijnt na het opbrengen.





Bronnen:

2. Reactions of nitric oxide with vitamin B12 and its precursor, cobinamide. Biochemistry. 2003 Jul 29;42(29):8900-8


4. Vitamin B(12) cream containing avocado oil in the therapy of plaque psoriasis. Dermatology. 2001;203(2):141-7.