Aloe Vera: een natuurlijke bron van genezing.

Vroeger, toen ik nog klein was en ik bij mijn oma weer eens uit een boom gevallen was, mijn knie geschaafd had of mezelf gebrand had aan de kolenkachel in de keuken, brak mijn oma een stukje van één van de vetplanten die op de vensterbank stonden en smeerde met het sap van de plant mijn schaafwondjes en verbrande plekken in. Mijn oma kon toveren! Want een klein beetje later deed het al een stuk minder pijn en mijn wondjes waren zo genezen.

Aloe vera of Aloe barbadensis Miller, want om die plant ging het, was al in het oude Egypte gekend voor zijn huidverkwikkende en medicinale eigenschappen. Behalve in woonkamers ga je in onze streken de aloe vera plant niet zo snel terug vinden. De plant groeit eerder in droge gebieden met een warm klimaat.

De rekken bij de drogisterijen en parfumerieën staan echter wel vol met producten op basis van aloe vera en, uiteraard, met de meest magische claims op de verpakking. Maar, kon mijn oma echt toveren en is aloe vera echt zo’n magische genezer?

Aloe vera wordt in ieder geval veel verwerkt in cosmetica, bodylotions en zonneproducten. Het deel wat hiervoor gebruikt wordt, komt uit het binnenste van het aloe vera blad. Dit slijmerige weefsel heet aloe vera gel. Er zijn meer dan 400 soorten aloe vera, waarvan er slechts een paar genezende kwaliteiten bezitten. Aloë Barbadensis Miller wordt beschouwd als een van de meest werkzame soorten en is ook het best onderzocht. Deze soort wordt het meest gebruikt in cosmetica. Aan aloe vera worden veel positieve eigenschappen toegedicht. Zo zou het: 

- helpen bij huidproblemen zoals acne, eczeem en psoriasis;
- anti-aging eigenschappen hebben;
- insectenbeten, kleine brandwonden en zonbeschadiging helpen te genezen;
- kalmeren en huidirritaties verminderen;
- antischimmel, antivirale en antibacteriële eigenschappen hebben.

De aloe vera plant bestaat voor ongeveer 5% uit werkzame stoffen. En van die stoffen is inderdaad wetenschappelijk aangetoond dat ze echt wat doen voor de huid. De vitamine A, C en E in dit plantje kunnen de anti-aging werking en zijn huidherstellende kwaliteiten verklaren. Vitamine A werkt celopbouwend, Vitamine E en C hebben een antioxidatieve werking en neutraliseren vrije radicalen waardoor de huidcellen optimaal kunnen werken. Hierover kan je meer lezen in de blog over huidvitamines (1).

Aloe vera bevat ook een klein aandeel anthraquinone. Een stof die bekend is om zijn pijnstillende, antibacteriële werking (2). Vandaar ook dat een aloe vera gel op een zonnebrand verkoelend en pijnstillend werkt. Van anthraquinone is geweten dat het bij hoge dosissen giftig is. De eerder lage concentraties die je terug vindt in aloe vera zijn echter ongevaarlijk. Daarnaast bevat de plant ook verschillende stereolen, die dan weer een ontstekingsremmende werking hebben.

Gezien de stoffen die het bevat mag je ervan uitgaan dat aloe vera gel echt werkt. Wanneer je er de wetenschappelijke studies op naleest bevestigd het gros van het onderzoek inderdaad dat aloe vera een positief effect heeft op alle bovengenoemde huidtoestanden. 

Zo is er een onderzoek van de Ben Gurion universiteit in Israël (3)  dat toont dat aloe vera een positief, ontstekingsremmend effect heeft op de ontwikkeling van psoriasis. Ander onderzoek ondersteunt dit. 

Het effect van aloe vera op brandwonden, zonnebeschadiging en wondheling is echter minder onomstotelijk bewezen (4). Terwijl je, afgaande of de samenstelling ervan (vit. A, vit C, vit. E) toch zou aannemen dat dat effect er moet zijn. Misschien dat de concentraties van deze stoffen een rol spelen? Het valt namelijk wel op dat, wanneer de verse plant wordt gebruikt, er een positief effect wordt vastgesteld terwijl dat niet het geval is wanneer men voor het onderzoek gebruikt maakt van een aloe vera preparaat.

In dat kader is het onderzoek van A. Bozzi wel verhelderend (5). Uit dit onderzoek blijkt dat het grootste deel van de commercieel verkrijgbare aloe vera preparaten waardeloos is. Veel producenten gebruiken slechte of sterk verdunde grondstoffen (en dat heeft natuurlijk weer met de kosten te maken).

Ons besluit: wil je resultaat, kies je best voor een product waar natuurlijke aloe vera in verwerkt zit. Let ook op de ingrediëntenlijst. De plaats van een ingrediënt in de lijst zegt iets over de concentratie van de stof in het product. Hoe hoger de stof in de ingrediëntenlijst staat, hoe meer er van in het product zit. Staat aloe vera op de eerste of tweede plaats in de lijst, mag je ervan uitgaan dat de concentratie hoog genoeg is om werkzaam te zijn. Ook het aantal ingrediënten biedt een indicatie. In het geval van aloe vera preparaten geldt zeker de regel: hoe minder ingrediënten, hoe beter. Of, doe zoals mijn oma en zet voor noodgevallen maar gewoon een plantje op de vensterbank.


Bronnen: