Vitamine C als wapen tegen hyperpigmentatie


In een vorige blog (1) zijn we al dieper ingegaan  op verschillende producten, ingrediënten en behandelingen die wat kunnen doen aan pigmentvlekken. Met enig doorzettingsvermogen is een goed resultaat mogelijk maar het uiteindelijke succes is sterk afhankelijk van het soort pigment. 

Hydroquinone is veruit het meest gebruikte en best bekende ingrediënt wanneer het gaat om huidverblekers. Maar er zijn alternatieven. Eén van de vaak over het hoofd geziene alternatieven is vitamine C. 

Vitamine C gaat hyperpigmentatie tegen doordat het, als krachtige antioxidant, de werking van het enzym ‘tyrosinase’ verstoort. Tyrosinase is de stof die in ons lichaam verantwoordelijk is voor de aanmaak van melanine.   

Dat vitamine C effectief is blijkt uit een onderzoek uitgevoerd in 2004 waarbij de effectiviteit van hydroquinone versus vitamine C werd nagegaan bij vrouwen die last hebben van “melasma” (2). 

Melasma zijn grillig gevormde bruine vlekken die ontstaan door een combinatie van aanleg, zonlicht, hitte en hormoonhuishouding. Ze komen het meest voor bij vrouwen (90 procent) en meestal in de vruchtbare leeftijd. Vaak vlammen ze op tijdens de zwangerschap. In dat geval wordt gesproken van een zwangerschapsmasker.

Bij het onderzoek brachten 16 vrouwen met melasma aan de ene kant van hun gezicht een crème met 5% ascorbic acid (vitamine C) aan, op de ander kant een crème met 4% hydroquinone. Ze deden dit gedurende 16 weken. Beide crèmes werkten bij de meeste vrouwen goed. De creme met 4% hydroquinone gaf bij 93% een goed tot prima resultaat  maar 11 van de 16 vrouwen hadden bijwerkingen in de vorm van irritaties. De creme met 5% ascorbic acid liet bij 62,5% een significante verbetering zien en slechts één persoon had bijwerkingen. Alle proefpersonen gebruikten een zonnebrandcrème gedurende de test-periode. 

De conclusie van het onderzoek was dat niet alleen hydroquinone maar ook vitamine C melasma kan verbeteren. Hydroquinone gaf wel een wat beter resultaat maar daar staan dan wel tal van bijwerkingen tegenover. Bij vitamine C waren ongewenste reacties minimaal. 

Ander wetenschappelijk onderzoek bevestigt de effectiviteit van vitamine C op korte termijn. Hierbij wordt wel gesteld dat het gebruik van een zonnefilter absoluut noodzakelijk is voor een blijvend resultaat (3). 

De verantwoorde, gezonde, keuze ligt eigenlijk voor de hand. Vitamine C is een gezonde, lichaamsidentieke werkstof, terwijl hydroquinone ondertussen dusdanig omstreden is dat het bij ons enkel nog op voorschrift kan worden verkregen. Het net iets snellere resultaat weegt niet op tegen de gezondheidsrisico’s. 





Bronnen:

Populaire posts van deze blog

De nieuwste hype in cosmeticaland: Bijengif!

Propylene en Butylene Glycol, wat is het verschil?

Pro's en Con's van EDTA