Bruinen zonder zon

Dat je met de zon verantwoord voorzichtig moet omgaan hoeft geen betoog meer. UV-straling zorgt voor huidveroudering en kan zelfs huidkanker veroorzaken. Toch willen we allemaal maar wat graag dat zomers tintje langer behouden en nog het liefste het hele jaar door. Een zonnebankkuurtje is dan snel geboekt maar ook dat is zeker geen gezond alternatief. Een goeie selftanner biedt de uitkomst!

Niet alle selftanners werken hetzelfde. Grosso modo zijn er eigenlijk drie soorten. Ten eerste, de selftanners die werken op basis van kleurstoffen en dus hun effect op de huid hebben. Ten tweede de selftanners die in de huid werken doordat ze zorgen voor een verkleuring van de keratines in de hoornlaag van de huid. De derde soort is gewoon een combinatie van de andere twee.

Selftanners op basis van kleurstoffen zijn eigenlijk het beste te vergelijken met klassieke cosmetica en make up. Ook de ‘instant bruin' spraytechnieken die worden toegepast in schoonheidscentra werken volgens dit principe. Veilig? Wél, allergieën op kleurstoffen en zeker in cosmetica, komen veelvuldig voor en de kleurstoffen gebruikt in ‘instant-bruin’ producten vormen daarop geen uitzondering (1).

Een langduriger maar wel trager resultaat is er met selftanners op basis van dihydroxyacetone (DHA), een stof die een reactie aangaat met de eiwitten in de hoornlaag van de huid. Die eiwitten kleuren hierdoor bruin. Hier geldt: hoe hoger de concentratie DHA in het product, hoe intensiever het bruiningseffect. Veilig? Ja! DHA is immers gewoon een drievoudige suiker die van nature in het menselijk lichaam voorkomt. Bovendien reageert DHA heel erg snel in het stratum corneum waardoor absorptie, doorheen de huid in het lichaam, uitgesloten is (2).

Nochtans lees je op het internet heel wat over “DHA allergieën” en huidreacties veroorzaakt door het gebruik van selftanners met DHA.  De oorzaak hiervan ligt niet bij de dihydroxyacetone maar wel bij de andere ingrediënten die fabrikanten in hun selftanners stoppen (2) (3) . 

Selftanners met DHA bevatten in de regel een hoog gehalte aan conserveringsmiddelen en parfums. Dihydroxyaceton heeft namelijk de vervelende eigenschap om bij het minste geringste contact met zuurstof te oxideren en daarbij een alles behalve fijne lucht te verspreiden. Bewaarmiddelen moeten dit tegengaan en geurstoffen moeten dit verdoezelen. Alleen staan conserveringsmiddelen en geurstoffen wel bekend als hoogallergeen (4). 

Selftanners bevatten ook vaak Oxybenzone, een chemische zonnefilter die er voor zorgt dat het product makkelijker intrekt en die het beschermd tegen verkleuring. Ook dit ingrediënt heeft geen al te beste reputatie (5).

Last but not least: een zelfbruinend product geeft je weliswaar een bruin kleurtje maar stimuleert de melanine-aanmaak niet. Trek dus niet de foute conclusie dat je door je bruine kleurtje beter tegen de zon zou kunnen. Een selftanner kan ook nooit een zonnebeschermingsproduct vervangen.

Besluit: Je neemt het beste een selftanner op basis van dihydroxyacetone maar dan zonder conserveringsmiddelen, chemische UV-filters en parfums. De enigszins opvallende geur van deze producten verdwijnt doorgaans na aanbrengen, wat toevoeging van parfum eigenlijk overbodig maakt.




Bronnen: