Hyaluronzuur en anti-aging

Hyaluronzuur heeft als belangrijkste eigenschap dat het water vasthoudt. En niet zomaar een beetje water maar tot duizend maal het eigen volume. Op die manier draagt het niet alleen bij tot de soepelheid van gewrichten en kraakbeen maar ook tot de veerkracht en souplesse van de huid.
In de huid vinden we hyaluronzuur vooral terug in de huidmatrix. De huidmatrix is ​​wat er zou blijven als je de dermis (de vezelachtige middelste laag van de huid) en alle cellen verwijdert. De huidmatrix is ​​verantwoordelijk voor structurele integriteit, mechanische veerkracht, stabiliteit en vele andere eigenschappen van de huid.
De bekendste onderdelen van de huidmatrix zijn structurele eiwitten (met name collageen en elastine), die van vitaal belang zijn voor een ​​gezonde huid en een jeugdige uitstraling. Een structuur alleen is uiteraard niet voldoende. De huidmatrix is dan ook gevuld met stoffen die zorgen voor de nodige elasticiteit. Tegelijkertijd zorgen ze ook voor een gezonde vochtvasthoudende barrière die ons lichaam beschermt tegen uitdrogen. Verder ook voor een bepaald impact absorberend vermogen zodanig dat we ons niet al te veel pijn doen als we ons per ongeluk ergens aan stoten.
De voornaamste “vul”stoffen zijn op glucose gebaseerde polymeren waarvan hyaluronzuur, in het kader van anti-aging, veruit de belangrijkste is.
De aanwezigheid van hyaluronzuur in de huid neemt af met het vorderen van de leeftijd en dit leidt mede tot huidveroudering. De huid houdt minder goed vocht vast, ze wordt dunner en minder soepel en er ontstaan rimpels. Het ligt dan ook voor de hand dat de extra aanvoer van hyaluronzuur een belangrijk wapen kan zijn in de strijd tegen huidveroudering.
In cosmetica kent hyaluronzuur hoofdzakelijk twee toepassingen. Enerzijds het rechtstreeks injecteren van hyaluronzuur, anderzijds het topisch aanbrengen door middel van een crème of serum.
In het eerste geval wordt hyaluronzuur enkel gebruikt als plaatselijke“filler”. Het hyaluronzuur wordt in een huidplooi of rimpel gespoten om deze op te vullen. Hyaluronzuur heeft hier als grote voordeel dat het traag door het lichaam wordt opgenomen en dus lang op zijn plaats blijft zitten (tot 9 maanden). Het is een gezond alternatief voor andere fillers aangezien het 100% lichaamseigen is. De kans op een allergie is dan ook uitgesloten.
Bij het topisch aanbrengen van hyaluronzuur beoogt men enerzijds een werking op de huid, anderzijds een werking in de huid.
Op de huid zorgt hyaluronzuur voor een verbetering van de huidtalg door zijn vochtvasthoudende eigenschappen. Door het aanwezige vocht in de huidtalg vast te houden maar ook door vocht, aanwezig in de lucht, aan te trekken. Op die manier zorgt het voor een betere huidbarrière waardoor vocht ook in de huid langer vastgehouden wordt en voor een zachte, gladde huid. Toch is er hierover ook een controverse. Bepaalde bronnen zeggen dat wanneer hyaluronzuur op de huid wordt aangebracht in een droog klimaat, het de neiging zou hebben om vocht aan de huid te onttrekken en op die manier de huid juist uit te drogen. Enig ernstig wetenschappelijk bewijs is hiervoor echter niet terug te vinden en de discussie over hoe droog het klimaat dan wel niet mag/moet zijn is nog lang niet afgelopen.
De werking van topisch aangebracht hyaluronzuur in de huid is een heel ander verhaal. Hyaluronzuur moleculen zoals ze terug te vinden zijn in cosmetische gels of crèmes zijn immers veel te groot om de huid te kunnen penetreren (1). Om hyaluronzuur in de huid te krijgen moeten de hyaluronzuurkettingen dan ook bewerkt worden zodanig dat ze uit elkaar vallen in kleinere stukjes. Die “stukjes” kunnen dan wel de huid penetreren maar hebben jammer genoeg geen vochtvasthoudende werking meer. Een maat voor niks dus. Daarnaast heeft onderzoek bewezen dat laagmoleculair hyaluronzuur een nefaste invloed kan hebben op het immuunsysteem doordat het allerlei ontstekingsmechanismen gaat triggeren (2).
Het lijkt er dus op dat werkzaam hyaluronzuur in de huid sluizen gewoon science fiction is. Vandaar dat wetenschappers en cosmetica producenten zich nu vooral richten op werkstoffen die de productie van hyaluronzuur door het lichaam zelf gaan stimuleren dan wel de afbraak van het aanwezige hyaluronzuur gaan remmen.
Eén van de pistes die wordt gevolgd om de productie van hyaluronzuur te stimuleren, is de inname van glucosamines. Op het gebied van gewrichtsbehandelingen heeft dit een bewezen effect (3). Qua huidverzorging staat het onderzoek hieromtrent nog in de kinderschoenen.
De afbraak van hyaluronzuur tegen gaan kan door het remmen van het hyaluronzuur afbrekende enzym “hyaluronidase”. Eén van de hiervoor in aanmerking komende ingrediënten is “escine”, een saponine uit paardenkastanje (horse chestnut) extract. Van paardenkastanje extract weten we dat het de wanden van de aders versterkt en elastischer maakt en op die manier couperose tegen gaat. Dat het dit doet ligt waarschijnlijk aan het feit dat het hyaluronidase en elastase remt in de vaatwanden. We benadrukken hier “waarschijnlijk” omdat we bij literatuurstudie toch telkens weer op dezelfde zinsnede uitkomen: “Recent studies suggest that beta-escin may possess anti-inflammatory, anti-hyaluronidase, and anti-histamine properties” (o.a. 4).
Een andere, vaak genoemde kandidaat is een isomeer van ascorbyl palmitate, ‘L-Ascorbic acid 6-hexadecanoate’ (5). De werking van deze stof in de huid is echter nog niet diepgaand onderzocht.
We kunnen dus concluderen dat hyaluronzuur in cosmetica wel degelijk een ingrediënt is met een duidelijke toegevoegde waarde. Maar wel eerder op de huid dan in de huid. Claims die beweren de productie van hyaluronzuur te stimuleren of de afbraak ervan af te remmen moeten we met een korrel zout nemen. Het onderzoek hieromtrent staat nog in de kinderschoenen en er is feitelijk nog niets bewezen.


Bronnen:


Populaire posts van deze blog

De nieuwste hype in cosmeticaland: Bijengif!

Propylene en Butylene Glycol, wat is het verschil?

Pro's en Con's van EDTA