Zo eerlijk als goud…

Goud zien we vaker opduiken in crèmes tegenwoordig. Voor een "prachtige, subtiele schittering" op de huid tot aan een semimedicinale werking. In ieder geval, stellen de fabrikanten, wordt onze huid er mooier van. En dat is wat waard. Zelfs tot meer dan 500 euro voor een potje van 30 ml!
Nu, het komt er voor de gebruiker toch vooral op aan dat alle ingrediënten van een crème samenwerken in het voordeel van de huid. Een "gouden" tip: kijk altijd naar de samenstelling van de crème voor u er wat meer aan uitgeeft.
Op de website www.cosmetictester.info kan men een product op zijn waarde toetsen op basis van de samenstelling. We vonden er ook de analyse van een zeer duur product met colloïdaal goud: Oordeelt u zelf: LINK.

Laten we eens een paar dure goudclaims onder de loupe nemen:

“Goud heeft een antibacteriële werking en remt ontstekings-processen in de huid”

Deze claim berust op het medische feit dat colloïdaal goud (goud in zijn kleinste moleculaire vorm) kan worden opgenomen door zogenaamde macrofagen. Dit zijn cellen die een belangrijke rol spelen bij het op gang houden van ontstekingsprocessen (zoals onder andere bij reuma). Door de opname van het goud worden deze cellen gedood en wordt de ontsteking geremd.
Aangezien er erg hoge dosissen nodig zijn om überhaupt enig effect te hebben wordt colloïdaal goud meestal geïnjecteerd. Over toepassingen op de huid is er, behalve in de marketingcommunicatie van cosmetica-producenten, niks terug te vinden.

“Goud zorgt voor een betere doorbloeding van de huid waardoor huidherstel en celdeling sneller verlopen. Afvalstoffen worden versneld afgevoerd en voedingstoffen versneld aangevoerd. De huid gaat weer stralen!”
Het is inderdaad algemeen bekend dat goud een erg goede warmtegeleider is. Wellicht komt deze claim uit die hoek. De huid wordt immers warm wanneer men de doorbloeding gaat stimuleren. Wij hebben alvast niks anders gevonden wat deze claim ondersteunt.
We kennen wel een hoop andere ingrediënten (nicotinezuur, kamfer, …) die de bloedstroming in de huid bewezen stimuleren en die een pak goedkoper zijn.

“De huid wordt egaler en krijgt een aangename gloed”.
En dat doet ze niet omdat ze in een supergezonde topvorm is maar omdat goudstof in een crème nu eenmaal dat optisch effect heeft. Ook hiervoor zijn er weer een hoop goedkopere minerale alternatieven.
De meeste fabrikanten van cosmetica met goud onderbouwen het bestaansrecht van hun producten enkel met de kreet dat goud al eeuwenlang gebruikt wordt. En wie zijn wij om de werking ervan tegen te spreken als zelfs Cleopatra, die zoals we allen weten een stralende huid had, elke avond een goudmaskertje opdeed…
Daar gaat het natuurlijk niet om. Het is een droom en een kick om iets van goud op je huid te smeren en die magie werkt aanstekelijk. Keiharde wetenschappelijke bewijzen voor topisch gebruik kan niemand voorleggen, behalve dan verhalen uit de overlevering.
Voor het menselijk lichaam is zuiver goud gelukkig onschadelijk. Het baat niet en het schaadt niet. Het kost alleen een behoorlijke duit.


Populaire posts van deze blog

De nieuwste hype in cosmeticaland: Bijengif!

Propylene en Butylene Glycol, wat is het verschil?

Pro's en Con's van EDTA