Koffie als oppepper voor de huid?
Niks zo fijn om de dag mee te beginnen dan met een lekkere, sterke dampende kop koffie en soms ook nodig om de rest van de dag door te komen. Cafeïne pept op! Het vermindert vermoeidheid, verhoogt de hartslag en de bloeddruk en werkt vochtafdrijvend. Bovendien heeft wetenschappelijk onderzoek ook aangetoond dat cafeïne een invloed heeft op de stofwisseling en in die zin vetverbranding stimuleert. Daarnaast is cafeïne ook een antioxidant.
Voldoende argumenten dus voor de cosmetica-industrie om eens te kijken of één en ander in huidverzorging kan worden gerecupereerd. Er zijn dan ook al geruime tijd allerlei crèmes op de markt met cafeïne.
Als we de productclaims mogen geloven helpt cafeïne tegen cellulite en tegen wallen onder de ogen. Daarnaast wordt cafeïne ook gebruikt in crèmes voor droge en beschadigde huid om schilfering tegen te gaan en de huid soepeler te maken.
Bijkomend voordeel aan cafeïne is dat het goed door de huid wordt opgenomen. En, waarom niet, misschien wel goed genoeg om al die claims waar te maken?
Het gebruik van cafeïne in cosmetische afslankproducten en middelen tegen cellulitis is gebaseerd op het feit dat cafeïne lipolysis (of vetafbraak) kan stimuleren. Daarnaast zou cafeïne voor een betere doorbloeding zorgen. Divers onafhankelijk onderzoek ondersteunt die claim ook. Cafeïne werkt inderdaad sterk vetverbrandend.
Alleen doet cafeïne dit eerder indirect. Cafeïne wordt in de lever omgezet in “paraxanthine” en het is deze stof die vetten gaat afbreken. Niet de cafeïne zelf. Zonder de lever dus geen vetverbranding. Ook al kan het niet uitgesloten worden dat er sporen van cafeïne via de huid in de bloedbaan worden opgenomen om dan vervolgens langs de lever te passeren, het drinken van een kopje koffie is uiteraard vele malen doeltreffender." Lokaal kan cafeïne wel voor een betere doorbloeding zorgen maar er zijn cosmetische ingrediënten, bijvoorbeeld nicotinezuur, die dat veel beter doen.
Producten die beweren dat u er de wallen mee van onder uw ogen weg smeert baseren zich op de vochtafdrijvende eigenschappen van cafeïne. Dat dit zou kunnen is echter ook vrij onwaarschijnlijk. Het vochtafdrijvend effect van cafeïne is immers gebaseerd op de directe werking van deze stof op de nieren (cafeïne verlaagd de resorbtie van natrium en water in de proximale nierbuisjes en verhoogt de bloedstroom in de nieren), waardoor er meer urine wordt geproduceerd en wordt afgescheiden. Praktisch kan dit enkel via een orale inname van cafeïne. Theoretisch gezien zou dit via de huid kunnen maar dan moeten er wel enorm hoge dosissen in het betreffende product zitten. En dan nog, lokaal, onder de ogen, werkt het niet.
Met cafeïnecrèmes rimpels weghalen lukt ook al niet. Cafeïne heeft een antioxidatieve werking, dat klopt. Niets valt uit te sluiten, maar nergens wordt door de fabrikanten aangetoond dat crèmes met cafeïne een betere werking zouden hebben dan crèmes met vitamine E, vitamine C en andere antioxidanten. Cafeïne is hier dus geen uniek ingrediënt maar eerder ‘meer van hetzelfde’.
We konden geen onderzoek terugvinden dat de claims van de cosmeticafabrikanten ondersteunt. We kunnen dan ook enkel de conclusie trekken dat deze claims niet gebaseerd zijn op een serieuze kwaliteitsvergelijking tussen de verschillende voor de consument beschikbare cosmetische ingrediënten.
Gewoon verder blijven genieten van uw orale shot cafeïne dus. Uiteraard wel met mate. Een teveel aan cafeïne droogt het lichaam en dus ook de huid, uit.
Overigens wordt cafeïne ook vaker vermeld als actief ingrediënt in het kader van zonbescherming. Hierover vertellen wij u graag een volgende keer meer.