De allergiewolf in een schapenvacht

Parfums en bewaarmiddelen blijven allergieveroorzaker nummer 1.  Gelukkig zien we een lichte tendens naar cosmetica zonder bewaarmiddelen en zonder parfum.  Alleen wordt ook hier de consument vaak op het verkeerde been gezet.
De kreet “parabeenvrij” op cosmetische producten kennen we ondertussen al langer. Houdt dit in dat er geen bewaarmiddelen meer in zitten? Niet noodzakelijk. Naast parabenen zijn er volgens het ‘Health and Consumer Department’ van de E.C. nog zo’n 145 andere bewaarmiddelen* die in cosmetica worden toegepast.
Hetzelfde geldt voor parfums. De slagzin “parfumvrij” is ondertussen gemeengoed geworden. De kreet “met natuurlijke geurstoffen” zien we ook steeds vaker opduiken. Nochtans maakt het niet uit of een geurstof synthetisch of natuurlijk is. Het kan in beide gevallen een allergie veroorzaken. Ook etherische oliën, hoewel ze een lager allergiepotentieel hebben, horen thuis bij de geurstoffen. Iemand met een parfumallergie zal er dan ook op reageren.
De Europese Commissie onderscheidt 2747 ingrediënten die als geurstof in cosmetica kunnen worden gebruikt**. Met zo een groot aantal is het uiteraard onmogelijk om door de bomen het bos nog te zien. Er is echter een simpele truc. Heeft je product een duidelijk parfumachtig geurtje? Dan zit er ook hoogstwaarschijnlijk een toegevoegde geurstof in! De onderstaande lijst kan je dan helpen de naam van die geurstof op te sporen.
LINKS:



Populaire posts van deze blog

De nieuwste hype in cosmeticaland: Bijengif!

Propylene en Butylene Glycol, wat is het verschil?

Pro's en Con's van EDTA