Zit er leven in wijn?

Zit er leven in wijn?

Een glaasje wijn per dag is gezond, dat is wetenschappelijk bewezen. Daarnaast wordt er ook een link gelegd tussen de wijnconsumptie van de Fransen en het relatief weinig voorkomen van hart-en-vaatziekten in combinatie met het vetrijke dieet van de Fransen. 
Het gezonde aspect van wijn zit ‘m voornamelijk in de aanwezigheid van een polyfenol, met name resveratrol. Een antioxidant die we terugvinden in druiven, de basisgrondstof voor wijn. 

Resveratrol is een natuurlijke verbinding die in planten ontstaat als reactie op schimmelinfecties, beschadiging, stress en UV-straling. Ze wordt beschouwd als een onderdeel van hun natuurlijk "afweermechanisme", om hun delicate weefsels te beschermen tegen ziekten en aandoeningen. In druiven zit het vooral in de schil en de pitten. Verder wordt deze stof aangetroffen in frambozen, moerbeibessen, pinda’s en andere planten. Binnen de familie van polyfenolen neemt resveratrol een bijzondere plaats in omdat het naast een antioxidatieve werking en dus een werking tegen huidverouderende vrije radicalen,  ook veroudering zou tegengaan door rechtstreeks in te werken op het genetisch materiaal en zo het leven van cellen te verlengen.  

Wetenschappelijke onderzoek heeft de werking van resveratrol aangetoond. Vooral dan in het kader van kankerpreventie. Een artikel in “Science –volume 275 van januari 1997” (1) vat het prille onderzoek samen.  Voor meer recent onderzoek verwijzen we graag naar een artikel op news-medical-net over een onderzoek uitgevoerd onder leiding van Paul Okunieff, M.D. aan de universiteit van Rochester (2).

De cosmetica-industrie zou de cosmetica-industrie niet zijn als ze niet handig zou inspelen op dit zogenaamde anti-aging wonderingrediënt. Rond Franse wijn en wijngaarden hangt immers een aura van luxe en romantiek. Ideaal uitgangspunt voor alweer een nieuwe hype in cosmeticaland. 
In Frankrijk is er inmiddels een hele cosmetica-industrie opgebouwd rond druiven, druivenpitten en druivenpitolie. Terecht? Verschillende wetenschappelijke onderzoeken tonen inderdaad aan dat op de huid aangebracht resveratrol wel degelijk een huidbeschermende en huidverbeterende functie kan hebben. Zo blijkt o.a. uit een artikel in de “International Journal of Pharmaceutical Sciences Review and Research” (3) .

Maar – en hier schuilt de adder onder het gras – het gaat hier om onderzoeken ‘in vitro’ of op proefmuizen. Er is geen enkel wetenschappelijk onderzoek wat het effect van resveratrol, aangebracht op de menselijke huid, aantoont. 
En als er toch een effect zou zijn, is er nog een kink in de kabel. De dagelijks benodigde dosis resveratrol zou zodanig hoog zijn dat ze quasi niet in een standaard cosmeticapotje past. Er is dus geen enkele claim die de vaak exhorbitant hoge prijzen voor crèmes met resveratrol (tot 450 euro voor 50ml) rechtvaardigt.

Er is trouwens ook geen enkel direct verband aangetoond tussen de inname (oraal) van resveratrol en een anti-aging werking op de huid. Resveratrol kan echter, net zoals andere antioxidanten, bijdragen tot een gezonder lichaam en dat zie je uiteraard ook van buiten. Ook DR. BAUMANN COSMETIC biedt als aanvulling op de dagelijkse huidverzorging een voedingssupplement op basis van reservatrol aan." Voor een extra synergetische werking bevat het ook nog andere anti-oxidatieve werkstoffen zoals vitamine C, vitamine B12, groene thee extract en groene thee polyfenolen.

Bronnen:
1. Science –volume 275 van januari 1997
2. Red wine antioxidant resveratrol kills cancer
3. International Journal of Pharmaceutical Sciences Review and Research


Copyright: DR. BAUMANN COSMETIC

Populaire posts van deze blog

De nieuwste hype in cosmeticaland: Bijengif!

Propylene en Butylene Glycol, wat is het verschil?

Pro's en Con's van EDTA