Is lippenbalsem nu wel of niet verslavend?



Onlangs dook het weer op in de pers. Lippenbalsem werkt verslavend. Maar is dit zo? Sommige onderzoekers beweren namelijk pertinent van niet.

Zo relativeert de Nederlandse Voedsel en Waren Autoriteit VWA dat “de basis bestaat uit gemakkelijk smeerbare cacaoboter of vaseline en dat is uitermate onschuldig”.  Wel kunnen de lippen gewend raken aan de vetstoffen in lippenbalsem. Plotseling stoppen zou dan inderdaad tot uitdroging en gesprongen lippen kunnen leiden.

In een interview met het online lifestylemagazine “You life + Fashion”  schuift Prof. Pieter-Jan Coenraads, hoogleraar dermatologie aan het Universitair Medisch Centrum Groningen UMCG, zelfs dit van de tafel. “De lippen kunnen zich qua vetproductie niet aan balsemgebruik aanpassen, omdat de lippen amper vet of talg produceren. 'Verslaafde lippen' bestaan dus niet.” is zijn besluit.

Helder, logisch en geloofwaardig.  Alleen ….  totaal naast de kwestie.

Het is immers niet het “vet” of het gebrek eraan wat in dit geval verantwoordelijk is voor een intakte huidbarière en dus gladde lippen . Hier is een heel ander mechanisme aan het werk.
De meeste lippenbalsems bevatten minerale olie(derivaten) en die sluiten, zoals we weten, de huid af.  
Onze opperhuid bestaat voornamelijk uit ceramides. Als deze afschilferen, gaat er een signaal naar de onderliggende laag om nieuwe ceramidecellen te produceren.   
Dr. Feingold van de Universiteit van California, één van de voornaamste lipidenonderzoekers van de 21ste eeuw, beschrijft dit mechanisme in een artikel dat gepubliceerd werd in in The Journal of Lipid Research. Het is met het huidvocht wegvloeiend/verdampend calcium dat de noodzaak van verse aanvoer van nieuwe fosfolipiden en ceramides ‘signaleert’ aan de huidcellen. 
Wanneer de huid is afgesloten kan het vocht en dus ook de calcium, niet weg en wordt dit hele mechanisme lamgelegd.  Op die manier ontstaat er een tekort aan ceramides en vallen er letterlijk ‘gaten, kloven en putten’ in de huidbarière van de lippen. 

Door weer lippenbalsem te smeren ‘vullen’ we die gaten waardoor de lippen weer gaaf aanvoelen, tot alle minerale olie weer is weggelikt en we weer moeten bijsmeren. Op die manier ontstaat er dus een vicieuze cirkel die van kwaad naar erger gaat en dit verschijnsel, waarbij men eigenlijk continue aan het smeren is,  noemen we ‘lippenbalsemverslaving”. 

Conclusie: Een lippenbalsemverslaving bestaat dus wel degelijk! Daarnaast is het eigenlijk verbazingwekkend dat hier nog discussie over bestaat. De nefaste invloed van minerale olie op de huid en dan voornamelijk op de vorming van ceramides en de huidbarrière is immers wetenschappelijk nauwkeurig beschreven. Een samenvattend verslag hierover kan u lezen in onze  blog over de gevolgen van het gebruik van minerale olie .

Er zijn overigens wel lippenbalsems op de markt zonder minerale olie. Zo houdt de verzorgende DR. BAUMANN Lip Stick met beschermingsfactor 7, op basis van macadamiaolie, ricinusolie en natuurlijke vit. E, uw lippen het hele jaar door in conditie. Zowel bij koud weer als in de zon.




Copyright DR. BAUMANN COSMETIC .   



Populaire posts van deze blog

De nieuwste hype in cosmeticaland: Bijengif!

Propylene en Butylene Glycol, wat is het verschil?

Pro's en Con's van EDTA