Wat is siliconenolie?

De basiscomponenten van elk cosmetisch product zijn water en olie. Daaraan worden dan nog allerlei hulp- en werkstoffen toegevoegd. Water blijft altijd water, maar in de gebruikte basisoliën is er heel wat kwaliteitsverschil. De consument heeft doorgaans de keuze tussen producten op basis van

1. minerale olie,
2. siliconenolie,
3. gewone plantaardige basisolie,
4. plantaardige olie met een hoge concentratie onverzadigde en essentiële vetzuren (vitamine F).

Minerale olie (petroleumolie) wordt omwille van de zeer lage kostprijs zeer vaak gebruikt. Het heeft occlusieve (afsluitende) eigenschappen: vocht wordt in de huid tijdelijk vastgehouden door een ondoordringbare paraffinefilm. Onderzoek toont echter steeds vaker de nadelen van deze werkwijze aan. De vochtverhogende eigenschappen van de huid zelf worden immers niet versterkt, waardoor na verwijdering van de film het vocht de huid meteen ook weer verlaat. Op langere termijn wordt vaak ook een verschraling van de huid vastgesteld: de aanmaak van nieuwe bouwstenen van de huid (voornamelijk ceramides en fosfolipiden) door de levende huidcellen door de paraffinefilm worden verstoord.

Plantaardige oliën, vooral deze met een hoge concentratie onverzadigde en essentiële vetzuren (vitamine F) hebben niet de nadelen van minerale olie. De beste plantaardige oliën bestaan uit dezelfde bouwstenen als de menselijke huid en zijn daardoor heel gunstig voor de huid. Ze zijn bioactief, binden zich goed met de huid, sluiten de huid niet af, en zijn zeer voedend en verzorgend. Waar minerale olie op de huid blijft liggen, worden deze plantaardige oliën goed door de huid opgenomen. Daardoor ontstaat een zacht huidgevoel en een gezond huidbeeld. Door de hogere kostprijs van deze natuurlijke oliën, zijn ze slechts te vinden in de allerbeste producten.

Net als minerale olie is siliconenolie een goedkope olie die omwille van de kostprijs vaak wordt gebruikt als basis voor huidverzorgingsproducten. Het heeft echter niet dezelfde nadelen. Het sluit de huid niet af waardoor de natuurlijke huidfuncties niet worden verstoord.


Uit de grafiek hierboven blijkt overduidelijk dat petrolatum (= gerafinneerde petroleum voor cosmetisch gebruik) de huid zo goed als volledig afsluit. Dit wordt bewust zo gedaan want stookolie in zijn natuurlijke vorm (heavy mineral oil en light mineral oil) is niet huidaflsuitend. Een natuurlijke plantaardige olie (in het voorbeeld hier amandelolie) en siliconenolie laten nog voldoende vocht en zuurstof door zodat de huidfuncties normaal blijven functioneren.

Siliconenolie mag dan wel de huid niet afsluiten, het biedt verder ook geen voordelen voor de huid. Het is niet bioactief is en heeft daardoor geen voedende waarde voor de huid. Siliconenolie bevat – in tegenstelling tot plantaardige oliën – geen natuurlijke bouwstenen zoals vitamines, cholesterol, glycerine, onverzadigde vetzuren. Het is met andere woorden volledig neutraal voor de huid. Er zijn geen nadelen aan, maar ook geen voordelen.

De enige zinvolle reden om siliconenolie te gebruiken is om de werking van een hoogwaardig product met plantaardige oliën wat af te zwakken. Hoewel de overgrote meerderheid van de mensen baat heeft bij een normale hoeveelheid van deze natuurlijke voedingstoffen, kunnen er toch redenen zijn om soms wat te minderen. Enkel bij een klein aantal mensen met een overgevoelige huid kunnen deze werkzame bestanddelen tijdelijk (of permanent) wat te veel van het goede zijn. Door zulke producten dan met wat siliconenolie te verdunnen krijgt de huid minder voeding en kan ze op een rustiger tempo herstellen. Net zoals mensen met een zwakke maag. Voor hen kan het voordelig zijn om een tijdje minder vet te eten of op dieet te gaan om een gevoelige maag te ontzien.

Wat is siliconenolie? Siliconenolie is de olie die onttrokken wordt aan silicium. Silicium is het meest voorkomende halfmetaal, en na zuurstof het meest voorkomende chemische element op aarde. 25,7% van de aardkost bestaat er uit. Het is voor dieren en de mens een niet essentieel element, maar voor planten is het een belangrijke stof voor de stofwisseling. Voor de mens is het dus niet bioactief. Siliconenolie wordt ook aan bakolie toegevoegd omdat er geen gezondheidsproblemen mee bekend zijn. Ook voor gebruik in cosmetica zijn er geen nadelen bekend. Zoals de anders zeer strenge website www.cosmeticsdatabase.com vermeldt: het is niet schadelijk voor mens en dier, en ook niet voor het milieu.

Meer weten?

Over siliconenolie:

Bron:
http://en.wikipedia.org/wiki/Silicon

“Silicon (Latin: silicium) is the most common metalloid. It is a chemical element, which has the symbol Si. (…) Silicon is less reactive than its chemical analog. (…) In Earth's crust, silicon is the second most abundant element after oxygen, making up 25.7% of the crust by mass. (…) Silicon is an essential element in biology, although only tiny traces of it appear to be required by animals. It is much more important to the metabolism of plants.”


http://en.wikipedia.org/wiki/Silicone_oil


"Silicone oils (polymerized siloxanes) are silicon analogues of carbon based organic compounds, and can form (relatively) long and complex molecules based on silicon rather than carbon. Chains are formed of alternating silicon-oxygen atoms (...Si-O-Si-O-Si...) or siloxane, rather than carbon atoms (...C-C-C-C...). (…)Silicone oils could be a basis for silicon-based organic life, but their more prosaic, primary uses are as lubricants or hydraulic fluids. They are excellent electrical insulators and, unlike their carbon analogues, are non flammable. They are sometimes added to cooking oils to prevent excessive frothing during deep frying.”

http://www.cosmeticsdatabase.com/ingredient.php?ingred06=705931

“SILICONE OIL: Any chemical that has silicon in its chemical formula. Ecotoxicology: Not suspected to be an environmental toxin. Organ system toxicity: Classified as not expected to be potentially toxic or harmful. Persistence and bioaccumulation: Not suspected to be persistent.”

Over minerale olie:

Over natuurlijke plantaardige olie:

DR. BAUMANN COSMETIC vervaardigd alle producten met hoogwaardige natuurlijke oliën. Speciaal voor de klanten met een overgevoelige huid werden er enkele producten ontwikkeld waaraan siliconenolie werd toegevoegd, zoals de SUPER SENSITIVE crèmes uit het BEAUCAIRE gamma: http://www.natuurlijke-huidverzorging.com/beaucaire.html

Vraag ernaar bij uw DR. BAUMANN specialiste.

Populaire posts van deze blog

De nieuwste hype in cosmeticaland: Bijengif!

Propylene en Butylene Glycol, wat is het verschil?

Pro's en Con's van EDTA