Onzinnige claims over cosmetica

In het Infoblad van de Nederlandse Keuringsdient van Waren wordt gewaarschuwd voor onzinnige claims op de verpakking van en in de reclame over verzorgingsproducten.

De Keuringsdienst voor Waren waarschuwt terecht:

"Klachten als gevolg van cosmeticagebruik komen regelmatig voor. De klachten variëren van irritatie tot ernstige allergieën … . Bij irritatie zijn jeuk en huidschilfering de meest voorkomende ergernissen. Bij irritatie zijn geen of slechts lichte ontstekingen aanwezig. Irritaties kunnen worden veroorzaakt door vrijwel alle chemische ingrediënten. Allergieën zijn in principe ontstekingen die spontaan kunnen optreden als reactie op specifieke ingrediënten in een cosmeticum. Een dergelijke reactie kan direct optreden. Het kan echter ook optreden als dit cosmeticum al jaren lang zonder moeilijkheden gebruikt wordt. Een allergie gaat zelden weer helemaal weg. De verschijnselen zijn zeer divers: huiduitslag, ademhalingsmoeilijkheden, astma en acne komen voor. Allergieën worden vaak veroorzaakt door conserveermiddelen en parfums."

Specifieke claims op het etiket van cosmetica: waar staat het voor?

Hypo-allergeen: "Het (…) is fout te veronderstellen dat op 'hypo-allergene' producten nimmer allergische reacties voorkomen. Het is wel degelijk mogelijk dat personen er allergisch op reageren. Bovendien is de term hypo-allergeen niet wettelijk gedefinieerd. Iedereen kan dit gebruiken uit louter commerciële overwegingen. De term biedt dus geen enkele garantie."

Dermatologisch getest: "Wanneer er 'dermatologisch getest' op het etiket van een product staat betekent dit dat de fabrikant het product of de afzonderlijke ingrediënten door dermatologen heeft laten testen op vrijwilligers. De term zegt echter niets over het resultaat van deze onderzoekingen. Vaak betekent het ook dat het onderzoek op een kleine groep vrijwilligers is gebeurd, waarvan het aantal te klein is om statistisch significante resultaten te krijgen. Als een product op 30 willekeurige mensen is onderzocht, waarbij er niemand een reactie heeft, is het niet uitgesloten dat veel mensen toch een reactie krijgen als het product op de markt komt."

Nochtans treedt de Keuringsdienst van Waren voor zover wij weten niet op. U doet er dus goed aan zelf kritisch naar de ingrediënten te kijken.

Copyright DR. BAUMANN COSMETIC.

Populaire posts van deze blog

De nieuwste hype in cosmeticaland: Bijengif!

Propylene en Butylene Glycol, wat is het verschil?

Pro's en Con's van EDTA