Hoe kunnen we het Covid-19 virus saboteren?

Er circuleert heel veel informatie omtrent het corona-virus. We vatten graag het essentiële even voor je samen. Namelijk, hoe we ons het beste tegen het virus beschermen. Welke middeltjes wel en niet (met zekerheid) werken. En hoe we daarbij ook nog rekening houden met de conditie van onze huid. 


Corona-besmetting: hoe werkt het? 

Het coronavirus kan zich op 2 manieren verspreiden. Enerzijds via aerosols in de lucht (niezen, hoesten) anderzijds via besmetting langs de handen. Tegen besmetting door aerosols kunnen we ons beschermen door afstand te houden. En ook al is er discussie over hoeveel dat dan zou moeten zijn, anderhalve meter wordt nog steeds als veilig beschouwd. 

Wanneer iemand die het coronavirus COVID-19 heeft, hoest, niest of uitademt, dan vallen druppels met geïnfecteerde vloeistof op verschillende oppervlakten. De meeste van deze druppels vallen op nabijgelegen oppervlakken en objecten – zoals bureaus, wastafel, toilet, aanrecht, tafels, toetsenborden of telefoons. Hoest of niest iemand in zijn hand, dan wordt die hand gelijk een explosieve besmettingshaard. Raakt die persoon een voorwerp aan met zijn handen, is dat ook gelijk besmet. 

Besmetting via de handen kan door een besmet oppervlak of voorwerp aan te raken en vervolgens met de handen aan mond of ogen te zitten. De boodschap is dan ook “blijf zoveel mogelijk van je gezicht” wat, ik pleit schuldig, zeker geen evidentie is. De tweede en nog belangrijkere boodschap is: “was regelmatig je handen!” En in het verlengde daarvan: “Reinig regelmatig oppervlakten en gebruiksvoorwerpen waar je vaak mee in contact komt”! 

Hoe kunnen we het covid-19 virus kapot krijgen? 

Dat doen we eigenlijk allemaal al door zoveel mogelijk thuis te blijven en contact met anderen tot een minimum en minimaal anderhalve meter te beperken. We merken het ondertussen ook in de dalende statistieken. Afstand houden helpt! 

En verder door het virus te pakken op zijn zwakke punt en onze handen en gebruiksvoorwerpen vaak te ontvetten. Jawel, je leest goed, “ontvetten” in plaats van “ontsmetten”! 

De mantel van corona-virions bestaat namelijk uit eiwitten en lipiden (vetten). Dat maakt ze erg gevoelig voor reiniging met zeep. Zeep lost vetten op en vernietigt zo hun mantel. Zonder beschermende mantel is het snel afgelopen met het inwendige RNA en dus met het virus. Andere effectieve ontvetters zijn ethanol (70% minimaal) en Isopropanol (2-propanol). 

Zijn effectief: zeep, detergenten en hooggeconcentreerde (minimaal 70%) gels of oplossingen op basis van (m)ethanol (alcohol of alcohol denat.) en/of Isopropanol (2-propanol). Alle andere ontsmettingsmiddelen kan je dus best vermijden aangezien de effectiviteit ervan op het coronavirus, niet is aangetoond. Bovendien gaan deze ontsmettingsmiddelen nog heviger inwerken op onze huidflora en kunnen ze op die manier leiden tot een sterk verminderde weerstand van de huid met eventuele huidschade als gevolg. 

Hoe kunnen we onze huid beschermen en herstellen van al dat ontvetten? 

Kies voor een zeep die de huid zo mild mogelijk reinigt. De meeste zepen bevatten sterk huidbelastende geurstoffen, conserveringsmiddelen en cocamidopropylbetaïne (in 2004 nog uitgeroepen tot allergeen van het jaar). Kies dus voor een veilig alternatief zoals de Hand Cleanser van BEAUCAIRE. 

Verzorg je handen tussendoor en kies ook hier weer voor een verzorging op basis van enkel gezonde ingrediënten. De handcrèmes van Dr. BAUMANN Classic en SKINIDENT voldoen 100% aan dit criterium. 

Extra (veel) reinigen vraagt vaak ook een extra intensieve verzorging, zeker bij mensen die van nature al vrij droge handen hebben. Kies in dit geval voor de Chaps Cream van DR. BAUMANN Classic.Copyright: DR. BAUMANN COSMETIC