Anti-aging effecten van glucosamine


Glucosamine is een anti-aging molecule die van nature voorkomt in het lichaam en essentieel is voor de aanmaak van hyaluronzuur. Hyaluronzuur heeft een belangrijke vochtvasthoudende functie in onze gewrichten en hersenen maar ook in onze huid.

Naarmate we ouder worden maakt het lichaam minder hyaluronzuur aan. Het vochtvasthoudend vermogen van de huid vermindert en mede daardoor ontstaan rimpeltjes en kraaiepootjes (1). Hyaluronzuur is echter ook zeer belangrijk voor een goed functionerende huidbarrière.

Hyaluronzuur via de huid insluizen, wat fabrikanten van cosmetica ook mogen beweren, gaat niet. Daarvoor is de molecule te groot. Kleinere moleculen (sodium hyaluronate) worden tot op zekere hoogte wel opgenomen maar die zijn dan weer te klein om echt het verschil te maken (2). Dit wil niet zeggen dat het smeren van een product met hyaluronzuur zinloos is. Hyaluronzuur heeft immers ook een belangrijke vochtvasthoudende functie OP de huid en zorgt er zo voor dat het vocht dat in de huid aanwezig is langer blijft zitten.

Waar hyaluronzuur niet door de huidbarrière kan, lukt dat glucosamine prima. Topisch aangebracht glucosamine wordt goed opgenomen en daar zit hem de kracht van dit ingrediënt. Het stimuleert namelijk de aanmaak van hyaluronzuur IN de huid. De huid gaat dus zelf meer hyaluronzuur aanmaken en daardoor nemen rimpeltjes en lijntjes af. Een gladdere huid is het resultaat (3).

Glucosamine heeft ook nog andere huidverbeterende eigenschappen. Het remt de aanmaak van melanine. Studies wijzen uit dat glucosamine, reeds vanaf een concentratie van 2% in een crème, een positieve invloed heeft op hyperpigmentatie. Gecombineerd met niacinamide krijgt men zelfs een nog beter resultaat (4).

Glucosamine verdient dus met recht een plaatsje bij de betere anti-aging ingrediënten met een wetenschappelijk aangetoonde werking en resultaten.


Bronnen:

  1. Efficacy of Glucosamine Sulphate in Skin Ageing: Results from an ex vivo Anti-Ageing Model and a Clinical Trial
  2. Topical Application of Hyaluronic Acid: Does Size Matter?
  3. Topically applied glucosamine sulfate and all its related, precursor and derivate compounds significantly increases the skins natural production of hyaluronic acid for the rejuvenation of healther looking skin
  4. Reduction in the appearance of facial hyperpigmentation by topical N-acetyl glucosamine.