Toch maar beter geen conserveringsmiddelen
Dat
conserveringsmiddelen allergenen zijn en dat ze bovendien celdodend en
huidverouderend werken, hebben we in vorige blogs al uitgebreid beargumenteerd.
Zo
legde de Universiteit van Kyoto in 2005 al een verband tussen het gebruik van
methylparabenen en vroegtijdige huidveroudering. Hun onderzoek (1) toonde aan dat producten mét conserveringsmiddelen de
levende huidcellen 3x sneller doen afsterven dan normaal.
Nieuw
onderzoek, omtrent de invloed van de huidflora op het immuunsysteem van de huid
en het lichaam, toont indirect aan dat conserveringsmiddelen ook het
immuunsysteem verstoren en op die manier de huid vatbaar maken voor allerlei
ziekten.
Als ons grootste orgaan, is de huid een belangrijke plaats van
interactie met microben in het
milieu. Door immuuncellen in
onze huid worden we beschermd tegen schadelijke organismen. Recent
onderzoek, uitgevoerd door een team van wetenschappers van het NIH (National
Institutes of Health) toonde aan dat ze hierbij in belangrijke mate worden
bijgestaan door onze huidmicrobiotica of huidflora, een verzameling van
miljoenen “goede” bacteriën die van nature in de huid voorkomen (2, 3). “As the largest organ of the body, the skin
represents a major site of interaction with microbes in the environment.
Although immune cells in the skin protect against harmful organisms, until now,
it has not been known if the millions of naturally occurring commensal bacteria
in the skin—collectively known as the skin microbiota—also have a beneficial
role. Using mouse models, the NIH team observed that commensals contribute to
protective immunity by interacting with the immune cells in the skin.”
Experimenten
toonden aan dat bepaalde bacteriën, in dit geval de Staphylococcus epidermidis, signalen geven
aan het immuunsysteem om infecties te onderdrukken: “The investigators
colonized germ-free mice (mice bred with no naturally occurring microbes in the
gut or skin) with the human skin commensal Staphylococcus
epidermidis. The team observed that colonizing the mice with this
one species of good bacteria enabled an immune cell in the mouse skin to
produce a cell-signaling molecule needed to protect against harmful microbes.”
Om
dit proces optimaal te laten verlopen spreekt het vanzelf dat de huid over een
gezonde flora moet beschikken.
Conserveringsmiddelen
in cosmetica werken antibacterieel. Ze moeten de inhoud van het
product immers “gezond” en kiemvrij houden. Maar, wanneer zo’n conserveringsmiddel
in het product bacteriën vernietigt, doodt het ook de bacteriën op en in de
huid. Op die manier wordt de gezonde huidflora aangetast en stijgt het risico
op infecties De interactie tussen huidflora en immuuncellen wordt immers
ernstig aangetast.
Alweer
een reden temeer om geen conserveringsmiddelen in cosmetica te verwerken.
Bronnen: