Onzinnige claims over cosmetica

In het Infoblad van de Nederlandse Keuringsdient van Waren wordt gewaarschuwd voor onzinnige claims op de verpakking van en in de reclame over verzorgingsproducten.

De Keuringsdienst voor Waren waarschuwt terecht:

"Klachten als gevolg van cosmeticagebruik komen regelmatig voor. De klachten variëren van irritatie tot ernstige allergieën … . Bij irritatie zijn jeuk en huidschilfering de meest voorkomende ergernissen. Bij irritatie zijn geen of slechts lichte ontstekingen aanwezig. Irritaties kunnen worden veroorzaakt door vrijwel alle chemische ingrediënten. Allergieën zijn in principe ontstekingen die spontaan kunnen optreden als reactie op specifieke ingrediënten in een cosmeticum. Een dergelijke reactie kan direct optreden. Het kan echter ook optreden als dit cosmeticum al jaren lang zonder moeilijkheden gebruikt wordt. Een allergie gaat zelden weer helemaal weg. De verschijnselen zijn zeer divers: huiduitslag, ademhalingsmoeilijkheden, astma en acne komen voor. Allergieën worden vaak veroorzaakt door conserveermiddelen en parfums."

Specifieke claims op het etiket van cosmetica: waar staat het voor?

Hypo-allergeen: "Het (…) is fout te veronderstellen dat op 'hypo-allergene' producten nimmer allergische reacties voorkomen. Het is wel degelijk mogelijk dat personen er allergisch op reageren. Bovendien is de term hypo-allergeen niet wettelijk gedefinieerd. Iedereen kan dit gebruiken uit louter commerciële overwegingen. De term biedt dus geen enkele garantie."

Dermatologisch getest: "Wanneer er 'dermatologisch getest' op het etiket van een product staat betekent dit dat de fabrikant het product of de afzonderlijke ingrediënten door dermatologen heeft laten testen op vrijwilligers. De term zegt echter niets over het resultaat van deze onderzoekingen. Vaak betekent het ook dat het onderzoek op een kleine groep vrijwilligers is gebeurd, waarvan het aantal te klein is om statistisch significante resultaten te krijgen. Als een product op 30 willekeurige mensen is onderzocht, waarbij er niemand een reactie heeft, is het niet uitgesloten dat veel mensen toch een reactie krijgen als het product op de markt komt."

Nochtans treedt de Keuringsdienst van Waren voor zover wij weten niet op. U doet er dus goed aan zelf kritisch naar de ingrediënten te kijken.

Copyright DR. BAUMANN COSMETIC.

Chemische UV-filters hebben allergiserende werking

Een belangrijke anti-aging maatregel is het tegengaan van huidveroudering of huidkanker door een overdosis aan schadelijke UV-straling. In Het infoblad van de Nederlandse Keuringsdient van Waren over UV-filters wordt er echter gewaarchuwd voor de bijwerkingen van de algemeen gebruikte chemische UV-filters:

"bovendien is de concentratie van het zonnefilter in het produkt vaak hoog om voldoende bescherming te verkrijgen. Bijwerkingen die kunnen optreden zijn: irritatie, allergie en contactdermatitis (ontsteking van de huid). Over de frequentie van door UV-filters veroorzaakte bijwerkingen is weinig bekend."

Omdat ook steeds meer dagcrèmes chemische UV-filters bevatten, zijn er ook steeds meer allergiegevallen. Dermatologiehandboeken vermelden deze filters daarom steeds vaker als één van de hoofdoorzaken van contactallergieën. Voorbeeld uit een Deens dermatologiehandboek: Tabel 12 somt de voornaamste contactallergenen in cosmetica nog eens op: parfum, bewaarmiddelen, colofonium, lanoline, perubalsem, kleurstoffen en UV-filters.

DR. BAUMANN COSMETIC maakt zijn zonnebeschermingsproducten daarom op basis van de natuurlijke grondstoffen als zinkoxide, titaniumdioxide, vitamine E, sesamolie en betacaroteen. Hiermee worden beschermingsfactoren van 30 bereikt, waardoor 98% van de straling wordt tegengehouden (factor 50 houdt slechts 99% tegen en heeft ondanks de duurdere aankoopprijs geen reële meerwaarde). Deze producten beschermen zowel tegen UVA als UVB-straling.

Zo herkent u chemische UV-filters op de verpakking van uw product:

4-Methylbenzylidencampher
4 MBC
3-Benzylidencampher
3 BC
Octyl Methoxycinnamate
OMC
Benzophenone-3
Oxybenzon
Homosalate
Homomenthylsalicylat
HMS
Octyl-Dimethyl-Para-Amino-Benzoic-Acid
OD-PABA

Copyright DR. BAUMANN COSMETIC.

Bioconversie van vitamine E in de huid.

In een belangrijk artikel van de Universiteit van Basel, gepubliceerd in The Journal of Cosmetic Science, wordt aangetoont dat vitamine E acetaat in de huid wordt omgezet naar biologisch werkzamere en huideigen natuurlijke vitamine E. Enkel met behulp van liposomen en nanosomen worden de vitamines optimaal tot bij de levende huidcellen gebracht. Dit was niet mogelijk met crèmes zonder liposomen.

In cosmetische producten moet vitamine E in acetaatvorm - dit is de ingekapselde vorm die bescherming biedt tegen voortijdige oxidatie - worden gebruikt. Anders verliest deze uitstekende werkstof voortijdig zijn werkzaamheid. In de huid wordt deze vitamine in acetaatvorm opgeslagen als een reservoir voor toekomstige behoeftes. Op het ogenblik dat de huid extra vitamine E nodig heeft, zet ze een deel van de vooraad om in biologisch actieve vitamine E. Deze studie van de Universiteit van Basel is een direct bewijs van de omzetting van vitamine E acetate in vitamine E en van hun transport in de diepere huidlagen door liposomen.

Deze studie toont ook aan dat enkel liposomen en nanosomen vitamine E acetaat meteen voorbij het stratum corneum kunnen brengen, waar vervolgens tot 50% omgezet wordt in vitamine E (door enzymen). Een gewone crème zonder liposomen kan vitamine E acetaat enkel aan de oppervlakte en in het stratum corneum opslaan, waar het een voorraad vormt voor toekomstige behoeftes. Occlusieve producten (met bijvoorbeeld minerale olie) verhinderen de opname van vitamine E door de huid.

Nagenoeg alle producten van DR. BAUMANN COSMETIC hebben natuurlijke vitamine E (acetaat) als één van de belangrijkste ingrediënten voor de huid. Door het dagelijks gebruik van deze producten is er altijd een voorraad in de huid aanwezig die haar beschermt tegen schade, kleine wondjes herstelt, beschermt tegen UV-straling, en de huid algemeen vitaliseert.

Copyright DR. BAUMANN COSMETIC.

Transport van vitamines door liposomen.

Een gedetailleerde doctoraalstudie van de Universiteit van Halle-Wittenberg toont aan dat liposomen de concentratie wateroplosbare vitamines in de huid kunnen vertienvoudigen, en dat crèmes zonder liposomen totaal geen transportfunctie en dus ook geen effect hebben.

Vitamines zijn voor het lichaam en de levende huidcellen van levensbelang. De huid van genoeg vitamines voorzien is daarom zeer belangrijk. Maar kan dit wel met een crème? Dit werd door de onderzoekers nagegaan.

Als voorbeeld voor deze studie werd vitamine H (biotine) genomen, omdat deze vitamine een wateroplosbare vitamine is en daardoor per definitie niet zomaar door de huidbarrière heen kan dringen. Voor het onderzoek werd er biotine aan verschillende cosmetische producten toegevoegd om te bestuderen welke grondstof de biotine ook werkelijk in de huid bracht.

De conclusie is heel duidelijk (pagina 78): "Die Applikation der Liposomen erbrachte im Absolutmaßstab die höchsten Depots". (Liposomen brachten absoluut de hoogste aantallen in de huid).

De vergelijking tussen een standaard O/W formulering (een gewone crème zonder liposomen) en liposomen: de concentraties biotine die in de huid werden aangetroffen lagen met de liposomen 7 tot 10 keer hoger.

De huid is van nature waterafstotend. Daarom is huidhydratatie zonder liposomen onmogelijk. Hetzelfde geldt voor de opname door de huid van vitamines, zeker als deze wateroplosbaar zijn.

Voor een bespreking in detail, bekijk de
relevante grafieken uit deze studie. De grafiek bovenaan de pagina toont duidelijk aan dat vitamine H in een gewone crème zonder liposomen (ST O/W, het blauwe kruisje) niet in de huid doordringt. Met behulp van liposomen (het rode bolletje) is het wél mogelijk de vitamines in de huid te transporteren. Het resultaat is zelfs spectaculair: de grafiek bovenaan toont aan dat er tot meer dan 10x méér vitamine H in de hoornlaag (stratum corneum) wordt opgeslagen nadat liposomen 300 minuten (5 uur) op de huid bleven.

De grafieken onderaan tonen aan dat ook in de diepere huidlagen (epidermis en dermis) nog altijd zo’n 30% méér vitamine H wordt opgeslagen door de werking van de liposomen! Net in die diepere huidlagen bevinden zich de levende huidcellen die door die extra vitamines ook extra gevitaliseerd zullen worden. Als de levende huidcellen gezonder zijn dan zullen zij ook voor een betere celdeling zorgen, en dus voor een gezonder, vitaler en mooier huidbeeld.

Copyright DR. BAUMANN COSMETIC.

De belangrijke rol van phytosphingosine voor de werking van de levende huidcellen.

Universitair onderzoek uit Korea, gepubliceerd in het vakblad Clinical Cancer Research, wijst op belangrijke rol van phytosphingosine voor de werking van de levende cellen en wijst op een kankerbestrijdend effect.

De studie meldt: "Sphingolipid metabolites, such as sphingosine and ceramide, are highly bioactive compounds and are involved in diverse cell processes, including cell-cell interaction, cell proliferation, differentiation, and apoptosis. However, the physiological roles of phytosphingosine are poorly understood. In this study, we report that phytosphingosine can potently induce apoptotic cell death in human cancer cells".

Met andere woorden het ingrediënt "phytosphingosine" doodt kankercellen en draagt op die manier bij tot een gezond huid.

Phytosphingosine is een zeer duur huideigen ingrediënt. De aankoopprijs ligt rond de 800 USD per 50 mg, of 16000 USD per gram! Het wordt daarom slechts in de allerbeste en duurste crèmes gebruikt. Phytosphingosine is exclusief aanwezig in DR. BAUMANN SKINIDENT Super Cream en in DR. BAUMANN SKINIDENT Liposome Super.

Lees de studie: Clinical Cancer Research.

Copyright DR. BAUMANN COSMETIC.

Universitaire studie wijst op het belang van huideigen ceramides voor de huid.

Deze universitaire studie bespreekt de verschillende soorten ceramides en het belang van voornamelijk huideigen ceramides voor de verzorging van de verouderende huid:

De menselijke hoornlaag (Stratum Corneum) bestaat voor 40% uit ceramides.

Studies tonen aan dat het verouderingsproces (aging) een tekort aan ceramides veroorzaakt waardoor bescherming van de huid en hydratatie verminderen. Het aanvullen van de tekorten door middel van ceramides in verzorgingsproducten is effectief tegen dehydratatie en functieverlies van de huid.

Er zijn zo'n 300 verschillende soorten ceramides: ceramides uit het stratum corneum, de hersenen en het ruggemerg van koeien (in Groot-Brittanië verboden sinds de gekke koeieziekte), synthetische of plantaardige ceramides (deze zijn niet huididentiek en daardoor minder efficiënt), pseudoceramides (niet efficiënt) en volledig 100% huididentieke ceramides, gemaakt volgens doorgedreven biotechnologische procedures (onder meer fermentatie vanuit gist). Deze laatste zijn volledig chemisch identiek aan de ceramides van de menselijke huid en daardoor 100% efficiënt en 100% verdraagbaar (geen risico op een allergische reactie).

Studies tonen aan dat het verouderingsproces (aging) een tekort aan ceramides veroorzaakt waardoor bescherming van de huid en hydratatie verminderen. Het aanvullen van de tekorten door middel van ceramides in verzorgingsproducten is effectief tegen dehydratatie en functieverlies van de huid.

Er zijn zo'n 300 verschillende soorten ceramides: ceramides uit het stratum corneum, de hersenen en het ruggemerg van koeien (in Groot-Brittanië verboden sinds de gekke koeieziekte), synthetische of plantaardige ceramides (deze zijn niet huididentiek en daardoor minder efficiënt), pseudoceramides (niet efficiënt) en volledig 100% huididentieke ceramides, gemaakt volgens doorgedreven biotechnologische procedures (onder meer fermentatie vanuit gist). Deze laatste zijn volledig chemisch identiek aan de ceramides van de menselijke huid en daardoor 100% efficiënt en 100% verdraagbaar (geen risico op een allergische reactie).

DR. BAUMANN COSMETIC gebruikt nooit synthetische of dierlijke ceramides. Altijd worden de efficiëntste plantaardige ceramides gebruikt. In de producten van het DR. BAUMANN SKINIDENT gamma worden de 100% huideigen ceramides gebruikt. Producten met deze ceramides versterken optimaal en rechtstreeks de huidbarrièrefuncties.

Lees de volledige studie: Universitair onderzoek uit Korea.

Copyright DR. BAUMANN COSMETIC.