Chemische UV-filters hebben allergiserende werking

Een belangrijke anti-aging maatregel is het tegengaan van huidveroudering of huidkanker door een overdosis aan schadelijke UV-straling. In Het infoblad van de Nederlandse Keuringsdient van Waren over UV-filters wordt er echter gewaarchuwd voor de bijwerkingen van de algemeen gebruikte chemische UV-filters:

"bovendien is de concentratie van het zonnefilter in het produkt vaak hoog om voldoende bescherming te verkrijgen. Bijwerkingen die kunnen optreden zijn: irritatie, allergie en contactdermatitis (ontsteking van de huid). Over de frequentie van door UV-filters veroorzaakte bijwerkingen is weinig bekend."

Omdat ook steeds meer dagcrèmes chemische UV-filters bevatten, zijn er ook steeds meer allergiegevallen. Dermatologiehandboeken vermelden deze filters daarom steeds vaker als één van de hoofdoorzaken van contactallergieën. Voorbeeld uit een Deens dermatologiehandboek: Tabel 12 somt de voornaamste contactallergenen in cosmetica nog eens op: parfum, bewaarmiddelen, colofonium, lanoline, perubalsem, kleurstoffen en UV-filters.

DR. BAUMANN COSMETIC maakt zijn zonnebeschermingsproducten daarom op basis van de natuurlijke grondstoffen als zinkoxide, titaniumdioxide, vitamine E, sesamolie en betacaroteen. Hiermee worden beschermingsfactoren van 30 bereikt, waardoor 98% van de straling wordt tegengehouden (factor 50 houdt slechts 99% tegen en heeft ondanks de duurdere aankoopprijs geen reële meerwaarde). Deze producten beschermen zowel tegen UVA als UVB-straling.

Zo herkent u chemische UV-filters op de verpakking van uw product:

4-Methylbenzylidencampher
4 MBC
3-Benzylidencampher
3 BC
Octyl Methoxycinnamate
OMC
Benzophenone-3
Oxybenzon
Homosalate
Homomenthylsalicylat
HMS
Octyl-Dimethyl-Para-Amino-Benzoic-Acid
OD-PABA

Copyright DR. BAUMANN COSMETIC.