Transport van vitamines door liposomen.

Een gedetailleerde doctoraalstudie van de Universiteit van Halle-Wittenberg toont aan dat liposomen de concentratie wateroplosbare vitamines in de huid kunnen vertienvoudigen, en dat crèmes zonder liposomen totaal geen transportfunctie en dus ook geen effect hebben.

Vitamines zijn voor het lichaam en de levende huidcellen van levensbelang. De huid van genoeg vitamines voorzien is daarom zeer belangrijk. Maar kan dit wel met een crème? Dit werd door de onderzoekers nagegaan.

Als voorbeeld voor deze studie werd vitamine H (biotine) genomen, omdat deze vitamine een wateroplosbare vitamine is en daardoor per definitie niet zomaar door de huidbarrière heen kan dringen. Voor het onderzoek werd er biotine aan verschillende cosmetische producten toegevoegd om te bestuderen welke grondstof de biotine ook werkelijk in de huid bracht.

De conclusie is heel duidelijk (pagina 78): "Die Applikation der Liposomen erbrachte im Absolutmaßstab die höchsten Depots". (Liposomen brachten absoluut de hoogste aantallen in de huid).

De vergelijking tussen een standaard O/W formulering (een gewone crème zonder liposomen) en liposomen: de concentraties biotine die in de huid werden aangetroffen lagen met de liposomen 7 tot 10 keer hoger.

De huid is van nature waterafstotend. Daarom is huidhydratatie zonder liposomen onmogelijk. Hetzelfde geldt voor de opname door de huid van vitamines, zeker als deze wateroplosbaar zijn.

Voor een bespreking in detail, bekijk de
relevante grafieken uit deze studie. De grafiek bovenaan de pagina toont duidelijk aan dat vitamine H in een gewone crème zonder liposomen (ST O/W, het blauwe kruisje) niet in de huid doordringt. Met behulp van liposomen (het rode bolletje) is het wél mogelijk de vitamines in de huid te transporteren. Het resultaat is zelfs spectaculair: de grafiek bovenaan toont aan dat er tot meer dan 10x méér vitamine H in de hoornlaag (stratum corneum) wordt opgeslagen nadat liposomen 300 minuten (5 uur) op de huid bleven.

De grafieken onderaan tonen aan dat ook in de diepere huidlagen (epidermis en dermis) nog altijd zo’n 30% méér vitamine H wordt opgeslagen door de werking van de liposomen! Net in die diepere huidlagen bevinden zich de levende huidcellen die door die extra vitamines ook extra gevitaliseerd zullen worden. Als de levende huidcellen gezonder zijn dan zullen zij ook voor een betere celdeling zorgen, en dus voor een gezonder, vitaler en mooier huidbeeld.

Copyright DR. BAUMANN COSMETIC.