Volop PFAS aangetroffen in langhoudende en ‘slijtvaste’ cosmetica.

‘PFAS’ of perfluorverbindingen zijn chemische stoffen die gemeen hebben dat ze niet biologisch afbreekbaar zijn. Ze zijn water- en vetafstotend, hittebestendig en zo goed als onverwoestbaar. Omdat de verbindingen niet biologische afbreken, belanden ze volop in ons leefmilieu. Van enkele veelgebruikte subgroepen, zoals de PFOS die decennialang in de fabriek van 3M in Zwijndrecht werden geproduceerd, is ondertussen duidelijk dat ze toxisch zijn voor de mens. Een langdurige blootstelling aan een te hoge concentratie van schadelijke PFAS wordt gelinkt aan een verstoring van de hormonenhuishouding en het immuunsysteem en een verhoogd risico op kanker en diabetes.

Hoe geraken PFAS in ons lichaam?

Volgens de experts komen PFAS voornamelijk via voeding in ons lichaam. Via vervuilde bodem en water komen ze in voedingsgewassen en dierlijke voedingsproducten terecht. Vooral vis, schaaldieren, aardappelen en producten van eigen kweek, zoals groenten en eieren, kunnen PFAS bevatten. Ook vervuild water is een mogelijk bron van contaminatie. In mindere mate ademen we PFAS ook in, bijvoorbeeld via luchtverontreiniging of via stofdeeltjes. Huidcontact, via cosmetica of textiel, speelt een beperktere rol (1).

“Waterproof” misschien niet zo gezond.

Wetenschappers van de Amerikaanse Notre Dame Universiteit hebben meer dan tweehonderd cosmeticaproducten getest, waaronder concealers, foundations, oog- en wenkbrauwproducten en verschillende lippenstiften, die ze aankochten in de VS en Canada (2).

De onderzoekers vonden hoge fluorgehaltes in vloeibare lippenstiften, watervaste mascara’s en foundations die geregeld werden aangeprezen als ‘langhoudend’ en ‘slijtvast’. “Niet verrassend”, stelt Peaslee, hoogleraar Natuurkunde aan de Notre Dame Universiteit en hoofdonderzoeker van de studie, “aangezien PFAS vaak worden gebruikt vanwege hun waterbestendigheid en de eigenschap om een “laagje” achter te laten op een product of de huid. 13 van de onderzochte producten bleken specifiek PFAS te bevatten. Slechts één ervan vermeldde dat ook in de ingrediëntenlijst.”

“De resultaten zijn vooral zorgwekkend als je kijkt naar het risico van blootstelling voor de consument in combinatie met de omvang en schaal van deze miljardenindustrie, die de producten dagelijks aan miljoenen consumenten verkoopt”, aldus Peaslee.

Volgens Peaslee zijn er twee soorten risico. Allereerst het individuele risico - dit zijn producten die rond de ogen en mond worden aangebracht, waarbij de huid en de traanbuis de chemische stof kunnen opnemen. Ook kan de stof worden ingeademd of, bijvoorbeeld bij lippenstiften, ingeslikt. PFAS is een zogenoemd “persistente” chemische stof. Wanneer het eenmaal in de bloedbaan terechtkomt, blijft het daar en hoopt het zich op.

Daarnaast is er het risico op milieuverontreiniging, veroorzaakt door de productie en de lozing van deze producten. PFAS staan bekend als “eeuwige chemicaliën”, omdat de chemische verbindingen niet van nature afbreken. Dat betekent dat ze het grondwater verontreinigen, nog tientallen jaren nadat de stof in eerste instantie in het milieu terecht is gekomen.

Moeten we ons zorgen maken over onze "waterproof" producten?

Ja, absoluut. Het is niet omdat cosmetica producten aan het einde van de ketting vervuilers zitten dat ze hun deel niet bijdragen. Bovendien zijn er onschadelijke en gezondere alternatieven. Dus, waarom niet daarvoor kiezen?

 

Copyright: DR. BAUMANN COSMETIC

Bronnen:

1. Steunpunt Milieu en Gezondheid, FactSheet Perfluorverbindingen (PFAS) 

2. Fluorinated Compounds in North American Cosmetics, Environmental Science and Technology Letters, Graham Peaslee.