Zeep of ontsmettingsgel - wat werkt het beste tegen corona?



Afstand houden, handen wassen, hoesten en niezen in de elleboogholte en deurklinken regelmatig schoon maken. We hebben het allemaal gelezen maar we geven graag wat extra duiding. 

Corona-besmetting: hoe werkt het?

Het coronavirus kan zich op 2 manieren verspreiden. Enerzijds via aerosols in de lucht (niezen, hoesten) anderzijds via besmetting langs de handen. Tegen besmetting door aerosols kunnen we ons beschermen door afstand te houden, ook al is er discussie over hoeveel dat dan zou moeten zijn. De afstand van anderhalve meter wordt echter nog steeds als veilig beschouwd. 

Wanneer iemand die het coronavirus heeft hoest, niest of uitademt, dan vallen druppels met geïnfecteerde vloeistof op verschillende oppervlakten. De meeste van deze druppels vallen op nabijgelegen oppervlakken en objecten – zoals bureaus, wastafel, toilet, aanrecht, tafels, toetsenborden of telefoons. Hoest of niest iemand in zijn hand, dan wordt die hand gelijk een explosieve besmettingshaard. Raakt die persoon een voorwerp aan met zijn handen, is dat ook gelijk besmet. 

Besmetting via de handen kan door een besmet oppervlak of voorwerp aan te raken en vervolgens met de handen aan mond of ogen te zitten. De boodschap is dan ook “blijf zoveel mogelijk van je gezicht”. De tweede en nog belangrijkere boodschap is: “was regelmatig je handen!” En in het verlengde daarvan: “Reinig regelmatig oppervlakten en gebruiksvoorwerpen waar je vaak mee in contact komt”! 

Hoe kunnen we het covid-19 virus saboteren?

Dat doen we eigenlijk allemaal al door zoveel mogelijk thuis te blijven en contact met anderen tot een minimum en minimaal anderhalve meter te beperken. We merken het ondertussen ook in de dalende statistieken. Afstand houden helpt! 

En verder door het virus te pakken op zijn zwakke punt en onze handen en gebruiksvoorwerpen vaak te ontvetten. Jawel, je leest goed, “ontvetten” in plaats van “ontsmetten”! 

De mantel van corona-virions bestaat namelijk uit eiwitten en lipiden (vetten). Dat maakt ze erg gevoelig voor reiniging met zeep. Zeep lost de vetten op en vernietigt zo hun mantel. Zonder beschermende mantel is het snel afgelopen met het inwendige RNA en dus met het virus. Andere effectieve ontvetters zijn ethanol (70% minimaal) en Isopropanol (2-propanol). 

Zijn dus effectief: zeep, detergenten, en hooggeconcentreerde (minimaal 70%) gels of oplossingen op basis van (m)ethanol (alcohol of alcohol denat.) en/of Isopropanol (2-propanol). 

Ontsmettingsgels (sanitizers) op basis van biocides kan je eigenlijk best vermijden aangezien de effectiviteit ervan op het coronavirus niet is aangetoond. Bovendien zijn veel biocides eerder schadelijk dan nuttig. Het Amerikaanse FDA heeft dan ook recentelijk het gebruik van 19 ingrediënten in hand- en waslotions verboden, waaronder een stof die ook bij ons in Europa veelvuldig wordt gebruikt, namelijk triclosan (1). Triclosan doodt eender welke bacterie. Daarom ook wordt het reeds tientallen jaren gebruikt als desinfectiemiddel in ziekenhuizen. En volgens vele opinies zou het ook daar moeten blijven. Triclosan is immers problematisch voor zowel het lichaam als het milieu (2).

Hoe kunnen we onszelf dan best beschermen?

Kies voor een zeep die de huid zo mild mogelijk reinigt. De meeste zepen bevatten sterk huidbelastende geurstoffen, conserveringsmiddelen en cocamidopropylbetaïne (in 2004 nog uitgeroepen tot allergeen van het jaar). Kies dus voor een veilig alternatief, zonder deze schadelijke stoffen. 

Extra (veel) reinigen vraagt ook een extra verzorging voor je handen. Kies ook hier weer voor een verzorging op basis van enkel gezonde ingrediënten. 



Bronnen:

1.       Steunpuntmilieu en gezondheid – Factsheet Triclosan

2.   Safety and Effectiveness of Consumer Antiseptics; Topical AntimicrobialDrug Products for Over-the-Counter Human Use