Prostaglandines en wimperserum

"Te korte, te weinig, te dunne wimpers? Doe er iets aan!", sommeerde een Amerikaanse fabrikant van een wimperserum me onlangs reclamegewijs. Ik was eigenlijk best verbaasd toen, na enige research, bleek dat het product ook nog eens daadwerkelijk kon wat het beloofde.

Geweldig? Nee, niet echt. Het hierboven genoemde product is op basis van prostaglandines, een hormoonachtige werkstof die wordt ingezet bij de behandeling van glaucoom, een oogaandoening. Tijdens de ontwikkeling van het medicijn merkte de fabrikant ervan dat de werkzame stof “Bimatoprost”, een prostaglandine, wimpers langer, donkerder en voller maakte. Twee voor de prijs van één en hij bracht prompt een gepatenteerd wimperserum op de markt om de concurrentie voor te zijn.

In Amerika mogen cosmetische producten geen medische resulaten (zoals langere wimpers) claimen en daarom is het bewuste merk daar ook enkel op doktersvoorschrift te verkrijgen. In Europa ligt dat anders en geldt ook het Amerikaanse ‘medische’ octrooi niet. Vandaar dat er hier ondertussen meerdere merken zijn die wimperserums met prostaglandines (INCI: Isopropyl Cloprostenate of Isopropanol Phenyl-hydroxy-pentene Dihydroxy-cyclopentyl-heptenate of  Dechloro Dihydroxy Difluoro Ethylcloprostenolamide) op de markt brengen. Eigenlijk vreemd dat dat zomaar kan want prostaglandines hebben toch wel wat bijwerkingen. Ze kunnen de kleur van de irissen donkerder maken (zelfs van blauw naar bruin!), ze kunnen zorgen voor roodbruine kringen rond de ogen, voor rode ogen en voor geïrriteerde oogleden. Sommige bijwerkingen zijn permanent en bovendien kan je een resistentie opbouwen zodanig dat je, als je ooit glaucoom zou krijgen, niet meer geholpen kan worden (1).

Er zijn overigens alternatieven. Zo hebben verschillende merken wimperserums op basis van peptiden. En ook zij beweren dat je wimpers er langer en voller van worden. Hoe, dat is een beetje onduidelijk en wordt verder ook niet gestaafd door enige klinische studies. Behalve de ronkende reviews van gebruikers op het internet vind je er dan ook niks van terug.

Het beste alternatief zijn de wimperserums op basis van natuurlijke oliën. Weliswaar verlengen ze de wimpers niet maar ze zorgen wel voor een gezondere huid en gezondere haarzakjes en daardoor automatisch voor gezondere wimpers. Op voorwaarde natuurlijk dat ze verder geen ongezonde ingrediënten (parfums, conserveringsmiddelen en andere gekende allergenen)  bevatten.


Copyright DR. BAUMANN Int.


Bronnen: