Formaldehyde in huidverzorging aan banden gelegd?


Herinner je je nog, achterin de biologieklas, die enge grote bokalen met allerlei dode diertjes, kikkers en spoelwormen op “sterk water”? Wel, datzelfde “sterk water”, ook wel formol of formoline genoemd, is een mengsel van water en formaldehyde, een sterk conserveringsmiddel dat ook in cosmetica gebruikt wordt. 

Het gebruik ervan is ondertussen wel aan banden gelegd. Zo stipuleert de Europese Commissie dat formaldehyde enkel mag worden gebruikt in concentraties lager dan 0,2% met een duidelijke vermelding op de verpakking (1). En daar zijn goede redenen voor. Van formaldehyde werd al vrij lang gelden aangetoond dat het een sterk allergeen is (2). Daarnaast zijn er verschillende studies die een link leggen tussen veelvuldige blootstelling aan formaldehyde(dampen) en het ontstaan van kanker. 

Wanneer we er de factsheet van het “National Cancer Institute” op na lezen zijn hiervoor inderdaad verschillende aanduidingen maar stellen zij, echt bewezen is het niet (3). Toch heeft het IARC (International Agency for Research on Carcinogens) formaldehyde geclassificeerd als carcinogeen voor mensen (4), net zoals het U.S. National Toxicology Program het aanduidt als “aan te nemen carcinogeen, gebaseerd op het voorhanden zijnde onderzoek ” (5). 

Dat er met formaldehyde toch wel wat aan de hand is, is inmiddels ook tot bij de consument doorgedrongen. De meeste cosmeticafabrikanten kiezen dan ook eieren voor hun geld en halen formaldehyde uit hun producten. 

Echt waar? Niet dus, want daarvoor werkt formaldehyde te goed. Fabrikanten kiezen dan ook voor zogenaamde “formaldehydedonoren”. Stoffen die langzaam formaldehyde afgeven en niet als “formaldehyde” te herkennen zijn in de ingrediëntenlijst van producten. Let bij je volgende aankoop dus goed op dat er niet één van de volgende stoffen voorkomt in de ingrediëntenlijst:

  • Benzylhemiformal 
  • 2-bromo-2-nitropropane-1,3-diol 
  • 5-bromo-5-nitro-1,3-dioxane 
  • Diazolidinyl urea 
  • DMDM hydantoin 
  • Midiazolidinyl urea 
  • Methenamine 
  • Paraformaldehyd 
  • Sodium hydroxymethylglycinate 
  • Quaternium-15

Zijn al deze stoffen nu kankerverwekkend? Wel, het is al moeilijk om met 100% zekerheid aan te tonen dat formaldehyde zelf cancerogeen zou zijn, laat staan dat men dat van deze stoffen kan. Firma’s als Unilever gaan zelfs zo ver dat ze op hun website de loftrompet over deze stoffen afsteken en claimen dat ze absoluut ongevaarlijk zijn omdat de concentratie formaldehyde die afgegeven wordt (veel) te klein is om een risico te vormen (6). Vele kleintjes maken echter één groot en bovendien zijn al deze stoffen wel allergenen waardoor ze huidveroudering in de hand kunnen werken. Je kan ze dus maar beter vermijden.




Bronnen:

1) SCCPNP (Scientific Committee on Cosmetic Products and Non-food Products). 2002. Opinion concerning a clarification on the formaldehyde and para-formaldehyde entry in Directive 76/768/EEC on cosmetic products. Opinion: European Comission.