Squaleen: een cosmetisch ingrediënt met veel kwaliteiten.

“Squaleen” is een huididentiek ingrediënt, met een duidelijke essentiële functie voor een goede werking van de huid. Dat blijkt ook uit de samenvattende litteratuurstudie “Biological and Pharmacological Activities of Squalene and Related Compounds: Potential Uses in Cosmetic Dermatology”, gepubliceerd in het blad “Molecules”, in 2009. 

Laten we daar even dieper op ingaan en beginnen bij het begin.
De naam squaleen (in het Engels: squalene) komt van het Latijnse woord Squalidae, wat naar een haaiensoort verwijst. De leverolie van deze haaiensoort was vroeger de voornaamste bron van squaleen. Squaleen komt echter ook in veel planten voor. Onder andere in olijven, amarant, tarwekiemen, rijstzemelen en gist. Ons lichaam maakt zelf squaleen aan.  In die zin is het een belangrijk onderdeel van onze huideigen talg waar het best een hoog percentage inneemt. Daar is ook een goede reden voor.

Chemisch gezien is het een onverzadigde koolwaterstofmolecule, die uit 30 koolstofatomen bestaat en  “actieve” (of in chemische termen “niet-geconjugeerde”) dubbele bindingen bevat. Dit laatste is belangrijk want daar zit de broodnodige antioxidatieve werking van squaleen als lichaamsidentieke vrije radicalenvanger. Daar zegt het artikel het volgende over: Squalene appears to be critical for reducing free radical oxidative damage to the skin.”
Laten we dat misschien even uitleggen: In onze (huid) cellen vinden allerlei processen plaats waardoor er vrije radicalen ontstaan. Vrije radicalen zijn gevaarlijke atomen/moleculen die gaan rondzwerven in het lichaam op zoek naar een ontbrekend elektron dat ze zelf missen. Om aan deze ontbrekende factor te komen, vallen ze de gezonde cellen aan waardoor die dan weer beschadigd en ontregeld worden. Op het niveau van de huid resulteert dit in (vroegtijdige) huidveroudering en kan dit proces zelfs huidkanker veroorzaken.

Het ontstaan van vrije radicalen voorkomen is onmogelijk, het is immers een gevolg van de natuurlijke werking van de cellen. Daarnaast worden zeker niet alle vrije radicalen binnen de cellen van ons lichaam geproduceerd. Zo worden zuurstofmoleculen ook door UV-straling massaal omgezet in vrije radicalen. Verantwoord omgaan met de zon is dan ook van groot belang voor het behouden van een gezonde huid. Gelukkig beschermt ons lichaam zichzelf tegen vrije radicalen door het aanmaken van antioxidanten waarvan squaleen er één is. Antioxidanten geven één elektron af aan het vrije radicaal en neutraliseren deze op die manier, zodat ze onschadelijk worden.

Squaleen heeft echter nog andere kwaliteiten. Truly one of nature’s great emollients, squalene is quickly and efficiently absorbed deep into the skin, restoring healthy suppleness and flexibility without leaving an oily residue.Squaleen penetreert dus makkelijk de huid en maakt ze zacht en soepel. 

Tegelijkertijd houdt squaleen ook water vast in de huid. Op die manier gaat het een (te snelle) deshydratatie van de huid tegen: “Okuda et al. [9] also found that the elevated transepidermal water loss (TEWL) and riboflavin penetration in 5% sodium lauryl sulfate-treated rat and human skin were reversed by squalene supplementation (p < 0.05)”.

Het artikel stelt verder ook dat: “During the past few years, squalene was found to show protective activities against several Carcinogens [..]In a related branch of research, a protective effect was observed when squalene was given before and/or during carcinogen treatment. Experimental studies have shown that squalene can effectively inhibit chemically induced skin tumorigenesis in rodents”

Squaleen zou de huid dus effectief beschermen tegen cancerogene stoffen en hun destructief effect neutraliseren. Zowel preventief als tijdens de behandeling van kanker. Toch zijn de auteurs hier voorzichtig. Het onderzoek wijst in die richting maar meer en uitgebreider onderzoek op menselijk weefsel zou dit moeten bevestigen: Although epidemiological, experimental, and animal evidence suggests antitumor properties, few human trials have been conducted to date to verify the role of squalene in cancer therapy.

Vast staat wel dat Squaleen uitstekende huidbeschermende eigenschappen heeft en dus met recht thuis hoort in een gezonde, werkzame huidverzorging.



Bron: