Etherische olie: therapeutisch nut versus gezondheidsrisico‘s

Etherische oliën genieten een hoge populariteit, zowel in dagdagelijkse producten als bij zogenaamde natuurcosmetica. Ze hebben ook daadwerkelijk een positieve invloed op onze lichaams- en geestesgesteldheid. Bovendien zijn er verschillende etherische oliën die een therapeutisch nut hebben bij bepaalde huidproblemen.

Lees je er de literatuur op na, dan is de heersende consensus dat etherische oliën veilig zijn zolang ze worden toegepast in lage doseringen. Veel hangt dus af van de concentratie etherische olie in een product. Als vuistregel wordt een concentratie tussen 1 en 5 procent als veilig beschouwd. Meer kan, afhankelijk van de gebruikte etherische olie en de duur van het gebruik. Toch schijnt een concentratie van 10% toch wel het maximum (1, 2).

Etherische oliën worden in verzorgingsproducten echter ook steeds meer, in hoge concentraties, ingezet als geurstof. Ze geven een product, op een aangename manier, immers een “gezond” en “natuurlijk” aura mee. Het is dan ook niet verwonderlijk dat het aantal contactallergieën op geurstoffen ten gevolge van etherische oliën gestaag toeneemt.

Op basis van het wetenschappelijk onderzoek hieromtrent heeft de EU, reeds in 2005, beslist om fabrikanten te verplichten de geurstoffen die de door hun gebruikte etherische oliën bevatten, expliciet in de ingrediëntenlijst op te nemen. Het gaat om 26 geurstoffen die in etherische oliën of parfums voorkomen. De stoffen moeten worden vermeld vanaf een concentratie van 0,001% bij producten die op de huid blijven (leave on producten zoals cremes en lotions) en 0,01% bij producten die worden afgespoeld (rinse off producten zoals douchegels en shampoo’s). Deze 26 geurstoffen hebben de volgende INCI-benaming:

 AlphaIsomethylionone
 Anise Alcohol
 Amyl Cinnamal = Amylzimtaldehyd
 Amylcinnamyl Alcohol
 Benzyl Alcohol Benzyl Benzoate
 Benzyl Cinnamate
 Benzyl Salicylate
 Butylphenyl Methylpropiona = Lilial
 Cinnamyl Alcohol
 Citral Isoeugenol Citronellol
 Coumarin
 Eugenol
 Evernia Prunastri Extract
 Evernia Furfuracea Extract
 Farnesol
 Geraniol
 Hexyl Cinnamal
 Hydroxycitronellal
 Hydroxyisohexyl 3-Cyclohexene Carboxaldehyd = Lyral
 Linalool
 Limonene = d-Limonen
 Methyl 2-Octynoate

Toch hebben bepaalde etherische oliën ook een gunstige invloed op de huid en in bepaalde gevallen werken ze  regelrecht huidherstellend. In zo een geval kan worden gesteld dat het therapeutische nut het allergierisico overschrijdt, zij het uiteraard beperkt in de tijd. Bij speciale huidproblemen, zoals bijvoorbeeld bij acné (teatree, manuka, lavendel) maar ook bij andere aandoeningen, kan het gebruik zeer zinvol zijn, tot het huidprobleem is opgelost. Op die manier is er een verstandig evenwicht tussen werking en “bij”werking. (3)

Besluit: gebruik producten die etherische oliën bevatten best alleen maar tijdelijk, wanneer het therapeutisch nut het gebruik ervan verantwoord. Af en toe een ‘etherisch’ geurtje in de badkamer of op je lichaam is prima maar bij voorkeur niet in de verzorging die je dag in dag uit op je huid smeert. Op die manier ga je verantwoord om met etherische oliën en beperk je het risico tot een absoluut minimum.Literatuur:
5. EU/INCI lijst van geurstoffen