Cera alba "natuurlijk" goed of toch niet?


Laatst viel ons oog op een advertentie voor een dagcrème op basis van “Cera Alba”. Allerlei voedende en weldoende eigenschappen werden aan het ingrediënt toegedicht en verder werd ons huidverjonging op een natuurlijke, gezonde basis beloofd. Cera Alba wordt immers door bijen gemaakt en wie bijen zegt, zegt nectar en koninginnengelei waarvan algemeen wordt aangenomen dat het wonderen doet voor de huid. 
Dat dat niet zo is weten we uit de blog over honing als cosmetisch ingrediënt maar, geldt hetzelfde voor Cera Alba? Laten we hier even dieper op ingaan.

“Cera Alba” is gewoon gezuiverde bijenwas. Bijen maken het aan om er honingraten van te maken. En de mens gebruikt het voornamelijk in schoonmaakproducten en om er kaarsen met een natuurlijk tintje mee te maken.
Ook in cosmetica vindt het zijn toepassing. Vaak als emulgator maar ook om stevigheid en consistentie te geven daar waar nodig. Typisch in lippenstiften, eyeliners en mascara. Een puur mechanische functie dus. Dat het nu ook huidverbeterende eigenschappen krijgt toegedicht is nieuw.

Wat dit laatste betreft moeten we de gebruikers van deze “Cera Alba” producten jammer genoeg al meteen teleur stellen. Het bestaat voornamelijk uit esters van vetzuren en vetalcoholen met zeer lange ketens waar de huid niet gelijk iets mee kan. Het bevat ook geen opbouwende vitamines en/of mineralen. Qua voeding is het dus een lege doos en eerder een vulstof dan een vetstof. Tot zover huidverbetering. Jammer maar helaas.

“Baat het niet dan schaadt het niet”? Neen, ook dat gaat niet op. Cera alba kan de huid indirect uitdrogen en het kan leiden tot ernstige huidschade doordat het de huid afsluit. Dat het dit doet blijkt uit onderzoek, uitgevoerd in een tandheelkundig kader, waar men bewust op zoek ging naar een huidafsluitende substantie. Tandartsen komen vaak in aanraking met sterk irriterende producten en men zocht een middel om de huid hiertegen te beschermen. Cera Alba kwam er als beste uit, nog beter dan minerale olie. (1)

Cera Alba is dus prima wanneer het de bedoeling is om de huid af te sluiten. In een normale, dagdagelijkse verzorging horen huidafsluitende producten echter niet thuis en wel om volgende redenen:
Onze opperhuid bestaat voornamelijk uit ceramides. Als deze afschilferen, gaat er een signaal naar de onderliggende laag om nieuwe ceramidecellen te produceren. Het is met het huidvocht wegvloeiend/verdampend calcium dat de noodzaak van verse aanvoer van nieuwe fosfolipiden en ceramides ‘signaleert’ aan de huidcellen. 
Wanneer de huid is afgesloten kan het vocht en dus ook de calcium, niet weg en wordt dit hele mechanisme lamgelegd.  Op die manier ontstaat er een tekort aan ceramides en vallen er letterlijk ‘gaten, kloven en putten’ in de huidbarrière. (2)

Er is echter nog een goede reden om cera alba te vermijden. Het kan sporen van propolis bevatten. Uit allergietesten, uitgevoerd in het kader van een wetenschappelijk onderzoek in Finland, staat propolisallergie op de tweede plaats in de top 5 van meest voorkomende allergieën. Nikkel staat op nummer 1. (3)

De conclusie is dan ook duidelijk. Cera Alba maakt de huid niet beter. Integendeel, het werkt vroegtijdige huidveroudering juist in de hand.


Copyright – DR. BAUMANN COSMETIC


Bronnen:


(2) Dr. Feingold van de Universiteit van California, één van de voornaamste lipidenonderzoekers van de 21ste eeuw, beschrijft dit mechanisme in zijn artikel voor The Journal of Lipid Research. The Role of Epidermal Lipids in Cutaneous Permeability Barrier Homeostasis