Wat helpt tegen cellulite?

Bij de vorming van cellulite spelen diverse factoren een rol, zoals hormoonhuishouding, leefstijl, leeftijd en erfelijkheid. Uiteindelijk krijgt ongeveer negentig procent van de vrouwen in meer of mindere mate te maken met cellulite.

Er zijn verschillende anticellulite lotions op de markt. Wanneer we de ingrediëntenlijst op werkzame ingrediënten controleren stellen we vast dat we die ingrediënten grosso modo in twee categoriën kunnen verdelen. Enerzijds zijn er stoffen die werken op vetafbraak, met als meest voorkomende cafeïne, L-carnitine en forskolin. Anderzijds ingrediënten die de stofwisselingsprocessen gaan stimuleren. Hier is de meest voorkomende metylnicotinaat.

De functie van de vetafbrekers is duidelijk. Wat er niet (meer) is kan zich ook niet ophopen. Door het stimuleren van de stofwisseling worden afvalstoffen sneller afgevoerd. Een snellere bloeddoorstroming zorgt tevens voor de aanvoer van zuurstofrijk bloed wat dan weer de vetverbranding efficiënter en sneller doet verlopen.

Tot zover de theorie. Maar werken bovenstaande ingrediënten ook in de praktijk?

Cafeïne werkt inderdaad sterk vetverbrandend. Alleen doet cafeïne dit eerder indirect. Cafeïne wordt in de lever omgezet in “paraxanthine” en het is deze stof die vetten gaat afbreken. Niet de cafeïne zelf. Zonder de lever dus geen vetverbranding. Het is niet uitgesloten dat sporen van cafeïne via de huid in de bloedbaan worden opgenomen om dan vervolgens langs de lever te passeren. Maar je kan er eigenlijk van uit gaan dat cafeïne op de huid smeren om cellulite tegen te gaan weinig zin heeft.

L-carnitine wordt in ons lichaam aangemaakt door de lever en is een in de huid voorkomend aminozuur. Het speelt een erg belangrijke rol bij het omzetten van vetten in energie. Er zijn wetenschappelijke studies die aantonen dat het extra toedienen van L-carnitine inderdaad vetverbranding stimuleert. In vivo, getest op mensen, vallen de onderzoeksresultaten echter tegen. In de late jaren negentig hebben onderzoekers L-carnitine aan mannelijke amateurbodybuilders gegeven. De sporters kregen zestig dagen lang een gram van het aminozuur - zonder effect op de vet- en spiermassa (1). Australische onderzoekers deden een soortgelijke proef, maar dan met vrouwen met overgewicht. De vrouwen kregen twee keer per dag twee gram L-carnitine, en liepen vier keer per week hard, dertig minuten achter elkaar. Na acht weken maten de onderzoekers de veranderingen in hun lichaamssamenstelling, en vergeleken die met een groep van vrouwen, die hetzelfde trainingsprogramma had gevolgd maar geen L-carnitine had geslikt. Het enige effect dat de Australiërs vonden was dat meer dan een kwart van de achttien vrouwen in de L-carnitinegroep had afgehaakt omdat ze diaree en andere buikklachten kregen. Er was echter geen effect op het vet- en spierweefsel (2). De conclusie van het onderzoek is simpel: Een volwassen persoon maakt zelf meer dan voldoende L-carnitine aan. Extra toevoeren heeft dus weinig tot geen nut.

Forskolin komt uit de wortels van de Coleus forskohlii plant. Het chemisch actieve forskolin zet een hele kettingreactie in gang die uiteindelijk gaat leiden tot vetverbranding. Tot op heden is het het enige gekende plantaardige ingrediënt met die eigenschap. Forskolin zou zorgen voor een afname van vetcellen en tegelijkertijd voor een toename van weefsel. Niet alleen verbrandt het vetten, het zorgt dus ook voor stevigere weefsels en, in de huid, voor een toename van collageen en daardoor dus voor een stevigere huid. Verschillende wetenschappelijke onderzoeken tonen aan dat dit inderdaad het geval is. Zowel voor de orale inname (3, 4) als voor topisch aangebracht forskolin (5). Een uitgebreide wetenschappelijke literatuurstudie rond het "Coleus Forskohliiextract" bevestigt dit (6).

Cellulite wordt niet enkel veroorzaakt door onderhuidse vetclusters. Oedeemvorming, het vasthouden van vocht, speelt ook een belangrijke rol. Dit wordt dan weer veroorzaakt door een verstoorde microcirculatie in de huid. Het stimuleren van de bloeddoorstroming en van de lymfeactiviteit kan hier soelaas brengen.

Metylnicotinaat is zo’n stof die de microcirculatie gaat stimuleren. Dat het dat doet is voldoende bewezen (7, 8). En het feit dat het bijzonder goed door de huid wordt opgenomen (9) wijst er op dat metylnicotinaat inderdaad een waardevol ingrediënt is bij de behandeling van cellulite.

We kunnen dus concluderen dat er wel degelijk werkzame ingrediënten bestaan tegen cellulite, waarbij de combinatie van vetverbranders en stofwisseling stimulerende stoffen voor de hand ligt. De meeste anticellulite lotions zijn ook zo geformuleerd.

En toch, welk merk of welke ‘wonder’samenstelling je ook smeert, de resultaten vallen altijd een beetje tegen.

Wanneer we kijken naar de oorzaken van cellulite begrijpen we ook dat het allemaal zo simpel niet ligt. Hormonale veranderingen spelen een belangrijke rol. Ze regelen de bloedcirculatie, de lymfatische afvoer, vetverbranding en bindweefselaanmaak. Uiteraard kun je je hormonen niet zomaar even stilleggen.

Daarnaast kan het ontbreken van een gezonde levensstijl en een goed dieet, de toename van lichaamsgewicht en het te weinig drinken van water, cellulite in de hand werken. Ook de leeftijd speelt een rol. Als men ouder wordt neemt de dikte en kracht van het bindweefsel van de huid af. De cellulite die er misschien al is wordt hierdoor steeds beter zichtbaar. Verder is er ook nog een erfelijke factor.

Anticellulitecrèmes moeten dan ook gezien worden als ondersteuning bij een volledige anticellulite “leefwijze”, met voldoende lichaamsbeweging en een uitgebalanceerd, gezond dieet.

 
Bronnen:
  1. R.E. Green, A.M. Levine, M.J. Gunning, L.S. Walsh. The Effect of L-Carnitine Supplementation on Lean Body Mass in Male Amateur Body Builders. Journal of the American Dietetic Association, Volume 97, Issue 9, Supplement 1, September 1997, Page A72.
  2. Villani RG, Gannon J, Self M, Rich PA. L-Carnitine supplementation combined with aerobic training does not promote weight loss in moderately obese women. Int J Sport Nutr Exerc Metab 2000 Jun;10(2):199-207.