Is slakkenslijm een wonderingrediënt of gewoon vieze smurrie?

De hype is ondertussen een beetje gaan liggen maar toch duiken er nog regelmatig nieuwe crèmes op met als basisingrediënt ‘slakkenslijm’. In navolging van het originele “slakkenwonder” zijn er ondertussen verschillende fabrikanten die crèmes maken met slakkensecretie als basisingrediënt en is het “Helix Aspersa Muller” extract gemeengoed geworden.

De nuchtere cosmeticagebruiker onder ons denkt gelijk “slakkenslijm? En wat nog allemaal”? Nochtans schijnen deze crèmes toch echt te werken, getuige de talloze positieve verhalen van gebruikers. Hoe kan dat dan? 

Wel, één van de bestanddelen van slakkenslijm is allantoïne, een natuurlijke stof die reeds sinds tientallen jaren bekend staat voor haar positieve werking op de huid. Zo is klinisch aangetoond dat allantoïne de opbouw van nieuwe cellen en de genezing van beschadigd weefsel bevordert. Daarnaast heeft men ook vastgesteld dat het de huid gladder maakt. 

Alleen is er geen enkele goede reden om dit ingrediënt uit slakkenslijm te halen. Het kan ook probleemloos uit tarwe worden gewonnen, mét dezelfde eigenschappen en dezelfde kwaliteit.
Overigens zie je nergens bij de ingrediëntenlijst op een potje slakkencrème dat er effectief slakkenslijm inzit. We gaan er dus maar van uit en gelukkig maar, dat in de meeste gevallen de slakken met rust gelaten worden en er gekozen wordt voor een synthetische of een plantaardige vorm van allantoïne.  

Verder bevatten de meeste slakkencrèmes die we onder de loep hebben genomen glycolzuur of fruitzuur. Daarbij denken we gelijk aan de fruitzuurpeelings zoals ze bij acne behandelingen of salonbehandelingen worden toegepast. Gecontroleerd, binnen een behandelings-context, is hier ook niks mis mee. Het wordt echter wel een ander verhaal als je het dagelijks op de huid smeert. 

Glycolzuur tast immers de natuurlijke licht-beschermingsfunctie van de huid aan. Bovendien forceert het celvernieuwing. Op korte termijn resulteert dit in een mooi huidoppervlak. Op langere termijn en bij regelmatige toepassing, krijg je een snellere veroudering van de huid aangezien immers de snelheid van het celvernieuwingsproces wordt gestimuleerd en daardoor dus ook de slijtageverschijnselen. Het ritme van de biologische klok wordt versneld en wie gas geeft put zijn bronnen sneller uit mits we er van uitgaan dat huidcellen maar een beperkt aantal keer kunnen delen.

Je kiest dus beter voor een crème mét allantoïne maar zonder glycolzuur. Op korte termijn zal het resultaat minder spectaculair zijn. Op lange termijn zorgt het, samen met andere waardevolle ingrediënten, voor een mooie en vooral gezonde huid.

Allantoïne is een basisingrediënt van de Dr. BAUMANN CLASSIC- en de SKINIDENT lijn.