Enkel met penetrerende liposomen kan de huid optimaal gehydrateerd worden.

Het is algemeen bekend dat een goede en volledige hydratatie van de huid van groot belang is om ze langdurig gezond en mooi te houden. De huid dagelijks actief hydrateren is daarom één van de voornaamste kenmerken van een goede anti-aging aanpak. Gelukkig is het goed mogelijk om de huid maximaal te hydrateren. Maar dan moet u wel een zeer gerichte keuze maken.

Als consument is het echter zeer moeilijk om aan de juiste informatie te komen. Productreclame in de media is al helemaal geen goede basis. De meeste reclame probeert gewoon tot kopen aan te zetten, informeert daarbij zelden en doet jammer genoeg al te vaak aan actieve en bewuste desinformatie. In deze bijdrage leggen we in het kort uit hoe u wél een verzorgingsproduct kunt kiezen dat de huid maximaal hydrateert door gebruik te maken van het juiste type liposomen.


Eerst moet er iets rechtgezet worden. Er worden miljarden uitgegeven aan reclames voor hydraterende crèmes. De consument wordt daardoor echter op het verkeerde been gezet. Want hydraterende crèmes zijn technisch onmogelijk. Ze zijn niet meer dan een slim marketingconcept. Crèmes zijn niet in staat de huid te hydrateren.

Het enige ingrediënt dat de huid wél optimaal kan hydrateren zijn "liposomen" (Lees meer).

Maar ook als er 'liposomen' op het product of op de verpakking staat, kunt u er nog niet zeker van zijn dat de huid goed gehydrateerd zal worden. Want gewoon liposomen aan een crème toevoegen, dat werkt niet. Alleen met een hoge concentratie liposomen in gelvorm (en dus zeker niet toegevoegd aan een crème) kan de huid maximaal gehydrateerd worden. Liposomen dringen immers niet door het huidvet, en ook niet door het vet van de crème zelf. Daarom moet de huid eerst altijd volledig vetvrij worden gemaakt vooraleer een liposomengel door de huid kan worden opgenomen.

Dit is trouwens een goede eerste test: reinig de huid met een kwalitatieve reiniger (dus zeker zonder minerale olie), reinig na met een tonic lotion, en breng dan wat van het liposomenproduct op. Wordt het product volledig door de huid opgenomen? Dan bent u waarschijnlijk op de goede weg.

Maar de ingrediënten nakijken op de verpakking blijft noodzakelijk! Waarop moet u daarbij vooral letten?
  • Kijk zeker na of er geen potente allergenen zoals geurstoffen en bewaarmiddelen samen met de liposomen in het product aanwezig zijn. Doordat ze door de liposomen mee in de huid worden getransporteerd kunnen ze versneld een contactallergie veroorzaken en de huid ziek maken. Dit kan leiden tot blijvende huidveroudering.
  • Kijk na of er voldoende liposomen in het product aanwezig zijn (m.a.w. staat het ingrediënt wel hoog genoeg in de ingrediënten-lijst)?
  • Kijk na of er wel de juiste liposomen in het product zitten. Er zijn namelijk verschillende soorten liposomen. Om de huid te hydrateren heeft u penetrerende liposomen nodig. En dat zijn liposomen met een hoge concentratie essentiële vetzuren. Vroeger herkende u ze op de verpakking doorgaans als: "Lecithine(and)water(and)alcohol" of "Lecithine(and)water(and)ethanol". Aangezien de wetgeving hieromtrent een tijd geleden werd aangepast en de ingrediënten los van elkaar vermeld moeten worden tast u hier echter, aan de hand van de ingrediëntenlijst, in het duister. U neemt dan ook best even contact op met de fabrikant of leverancier om na te gaan of er daadwerkelijk penetrerende liposomen met een hoog gehalte aan essentiële vetzuren in het product zitten. 
  • Sommige liposomen kunnen ook als "Hydrogenated Lecithine" op de verpakking staan. Maar dat zijn niet de juiste liposomen. Die liposomen hebben een andere werking. Ze worden toegevoegd om een verzachtende en beschermende film boven op de huid te leggen. Ze geven de huid daardoor een zacht gevoel, maar dringen niet in de huid binnen, en kunnen de huid dus ook niet hydrateren. Ze zijn bovendien hydrofoob (waterafstotend) en kunnen de huid daardoor soms uitdrogen in plaats van ze te hydrateren.
Er betaat dus een belangrijk verschil tussen hydraterende (penetrerende) en niet-hydraterende (niet-penetrerende) liposomen. Wat is nu juist het verschil? We leggen het graag uit aan de hand van een productfolder van een producent. Aangezien de firma DOW CORNING zowel penetrerende liposomen (voor hydratatie van water en transport van werkstoffen) als niet-penetrerende liposomen (voor crèmes) levert, leggen ze in hun documentatie nauwkeurig het verschil tussen beiden uit. Download de documentatie.
Indien u de tekst en de grafieken uit deze documentatie goed bekijkt, dan zal u begrijpen dat:
  • Onverzadigde/penetrerende liposomen de huid actief en snel kunnen binnendringen, in tegenstelling tot andere vormen van liposomen. Penetrerende liposomen nemen daardoor het water, maar ook andere werkstoffen zoals vitamines, in hun holle binnenkant mee naar binnen en zullen zo de huid hydrateren en vitaliseren (zie pagina 3).
  • Onverzadigde/penetrerende liposomen hoge concentraties onverzadigde essentiële vetzuren (ook wel Vitamine F genoemd) bevatten, wat veel gezonder is dan de verzadigde vetten van de niet-penetrerende liposomen ("hydrogenated liposomes") (zie pagina 3). Daardoor hebben penetrerende liposomen onder meer een huidtalgregulerende werking, die de vorming van comedonen (mee-eters) voorkomt en het algemene huidbeeld verbetert (zie pagina 6).
  • Onverzadigde/penetrerende liposomen de andere werkstoffen veel beter stabiliseren, zodat deze langer hun werking behouden. De grafiek op pagina 4 geeft het voorbeeld van vitamine A (retinol). Vitamine A is het enige ingrediënt waarvan vaststaat dat het al bestaande rimpels snel en merkbaar kan laten verminderen. Het is daarom van belang dat de vitamine A haar werking in het potje ook bewaart. Anders heeft u er niets aan. De grafiek op pagina 7 is éénduidig: pure vitamine A heeft na 8 weken al 90% van zijn werking verloren (de blauwe lijn), met de "Hydrogenated Liposomes" is dat nog altijd - 75% (de groene lijn). De hydraterende liposomen daarentegen weten 85% van de werking van vitamine A te bewaren (de rode lijn). Na 6 maanden (bij kamertemperatuur) blijft er met de juiste liposomen van vitamine A nog 80% van de werking bewaard, van vitamine C 95% en van vitamine E zelfs 100%. Zonder penetrerende liposomen of andere bronnen van vitamine F zoals sommige natuurlijke oliën, is er dus nauwelijks nog een anti-oxidatieve werking van de vitamines in een product te verwachten.
  • Onverzadigde/penetrerende liposomen door het transport van vitamines de anti-oxidatieve werking van een product met 52% verhogen binnen 20 minuten na opbrengen (zie pagina 11). Bescherming tegen oxidatie is samen met hydratatie van de huid, één van de belangrijkste maatregelen tegen huidveroudering en rimpelvorming.
Het is daarom voor uw huid van groot belang dat u de juiste keuze maakt. U kunt het zelf uitzoeken door een juiste ingrediëntenanalyse te maken van de producten die u op het oog heeft.

U kunt ook kiezen voor producten van DR. BAUMANN. De liposomen in de producten van DR. BAUMANN zijn - net als die uit deze documentatie - de "juiste" onverzadigde liposomen. Zij garanderen een maximale hydratatie van de huid, een maximale anti-oxidatieve werking, en een maximale huidtalgregulering door de zeer hoge concentratie essentiële vetzuren (vitamine F). Ze beantwoorden ook aan alle andere zinvolle anti-aging maatregelen (zie
www.dr-baumann.nl).
Betere anti-aging producten zijn volgens ons onmogelijk te bedenken, zonder in fantasieën en illusies te vervallen. En aan illusie-ingrediënten zonder bewezen werking heeft uw huid NIETS.
Vraag ernaar bij uw DR. BAUMANN specialiste.

Copyright DR. BAUMANN COSMETIC.