Onzinnige cosmeticaclaims: Q10

De laatste jaren wordt er in de cosmeticareclame veel aandacht gevraagd voor crèmes met Q10. Bij bepaalde merken zijn deze producten door deze doorgedreven reclame zelfs de best verkochte producten geworden. Maar zijn de anti-aging claims over Q10 wel gefundeerd?
Q10 is een belangrijke stof in ons lichaam. Maar voor de werking van Q10 in cosmeticacrèmes vonden we na jarenlange studie geen onafhankelijk wetenschappelijk bewijs. En dat is ook logisch. Een andere naam voor Q10 is immers "Ubiquinone". En dat is een zeer goed gekozen benaming. De stof is immers afgeleid van het adjectief "ubiquitous" en dat is Engels voor "alomtegenwoordig". M.a.w. de stof is alomtegenwoordig en overvloedig aanwezig in het lichaam. Er bestaan dus helemaal geen Q10 tekorten in de huid. Integendeel, Q10 is in het lichaam en ook in de huid overvloedig aanwezig. Extra Q10 aanvullen door een crème heeft dan ook geen enkele zin.

De ziekte Q10 deficiency (Q10-tekort) bestaat wel, maar het is een zeldzame afwijking. En daarbij wordt er (orale inname van) Q10 voorgeschreven. Maar dat heeft niets te maken met huidverzorging. Q10-tekorten in de huid bestaan gewoon niet.

Een overzicht van de problemen die soms wél kunnen verholpen worden met (orale inname van) Q10 zijn onder meer in dit overzicht te vinden:

http://www.dr-baumann-international.co.uk/science/Coenzyme%20Q10.pdf


en op wikipedia:

http://nl.wikipedia.org/wiki/Co-enzym_Q10
Het verhaal van Q10 in cosmetica is jammer genoeg exemplarisch voor de werking van de cosmeticamarketing: een stof die in de geneeskunde wordt gebruikt wordt in een potje crème gemengd zonder dat er bewezen wordt dat dit voor de huid enige zin heeft. En zoals in het Wikipedia artikel terecht wordt aangegeven: zelfs in de geneeskunde is de rol van Q10 inname niet onbetwist.
De conclusie van dit Wikipedia-artikel luidt dan ook:

"Hoewel Q10 mogelijk nuttig kan zijn bij de behandeling van hoge bloeddruk, moeten gezondheidsclaims van fabrikanten en leveranciers kritisch worden bekeken. Op, waarschijnlijk, hoge bloeddruk na, is er geen aandoening waarvoor eenduidig bewijs bestaat dat Q10 een positief effect zou hebben. Een gebrek aan Q10 kan alleen in een laboratorium worden vastgesteld. Gezondheidsklachten waaraan een gebrek aan Q10 ten grondslag ligt zijn - zeker tot het 40ste levensjaar- uiterst zeldzaam. Q10 is niet in staat de negatieve effecten van een ongezonde levensstijl te compenseren of 'neutraliseren'. Het is daarom niet zinvol Q10 in de voeding aan te vullen."
Onze conclusie: crèmes met Q10 hebben geen enkel extra voordeel voor de huid. In de plaats van Q10 kunnen beter ingrediënten worden gebruikt die wél een bewezen werking hebben.