De belangrijke rol van ureum beschreven op de website van de dermatologieafdeling van het AMC.

Zo goed als alle producten van DR. BAUMANN COSMETIC bevatten de voor de huid belangrijke stof ureum. Het belang van ureum wordt ook beschreven op de website van de dermatologieafdeling van het AMC (Academisch Medisch Centrum).

http://www.huidarts.com/: “Een belangrijke factor bij de problematisch droge huid is het verminderde waterbindingsvermogen. Dit hangt samen met de concentratie natuurlijke vochtvasthoudende factoren (Natural Moisturizing Factors, NMF) in de huid, waarvan ureum, naast epidermale lipiden en aminozuren, een van de belangrijkste is. Ureum wordt gevormd bij de afbraak van specifieke aminozuren, tijdens het verhoorningsproces van de cellen. Als dit proces verstoord is, ontstaat er een tekort aan deze aminozuren, vooral aan arginine. Hierdoor neemt de ureumconcentratie sterk af, waardoor het natuurlijke vochtvasthoudende vermogen achteruit gaat. Bij vergelijkende metingen bleek dat de concentratie ureum in een klinisch droge huid ongeveer 50% lager was dan in een gezonde huid. Door dit tekort aan natuurlijke vochtvasthoudende factoren ontstaat er een verhoogd transepidermaal waterverlies (TEWL), wat uiteindelijk leidt tot uitdroging van de huid met alle bijbehorende symptomen. Bovendien is de droge huid zeer gevoelig voor allergische reacties, bijvoorbeeld op geurstoffen. Voor een effectieve verzorging van de droge huid zijn (...) verzorgingsproducten met 3%, 5% en 10% ureum geschikt".

Let wel op en blijf kritisch: de website www.huidarts.com wordt gesponsord door merken die niet beantwoorden aan de bionome kwaliteitsnormen en aan de zeven anti-aging criteria. Op de website worden vele contactallergenen uitdrukkelijk vernoemd. De niet-allerte consument die meent dat deze contactallergenen dan ook wel niet in de producten van de sponsors aanwezig zullen zijn vergist zich. In zo goed als alle producten is dit aantoonbaar wél het geval.

Advies: ook indien u geen droge huid heeft, dient er best ureum in uw verzorgingsproducten aanwezig te zijn. Door het dagelijkse reinigen kunnen er anders tekorten ontstaan.

Copyright DR. BAUMANN COSMETIC.